"Ne-am săturat să fim speriați!". Localnicii din Kiev fac pași către normalitate, însă norii negri ai războiului planează în continuare asupra capitalei Ucrainei. Orașul contrastelor


"Ne-am săturat să fim speriați!". Localnicii din Kiev fac pași către normalitate, însă norii negri ai războiului planează în continuare asupra capitalei Ucrainei. Orașul contrastelor

"Ne-am săturat să fim speriați!" - ucrainenii din Kiev fac pași către normalitate, însă fiecare zi este una a contrastelor în această capitală europeană aflată sub norii negri ai războiului, arată un reportaj realizat de publicația britanică The Guardian

Restaurantele se umplu din nou, iar cluburile, cândva de noapte, întâmpină petrecăreții în timpul zilei, dar orașul e în continuare marcat de războiul în desfășurare. 

În pofida aparențelor, consecințele de amploare ale războiului încă domină practic fiecare aspect al vieții la Kiev.

"Donăm forțelor armate toți banii pe care îi facem. Suntem aici pentru ei", a spus Yana Koval din spatele unui stand de haine. Koval vindea, de asemenea, suveniruri anti-război și brățări lucrate manual care îl ridiculizau pe președintele Rusiei, Vladimir Putin. 

"Încercăm să continuăm cu viața noastră. Dar durerea este mereu acolo", a completat aceasta. 

La aproape patru luni după ce Moscova a invadat Ucraina, semnele de normalitate au început să revină la Kiev. Blocurile rutiere antitanc au fost îndepărtate, în timp ce familiile se plimbă prin numeroasele parcuri ale orașului. Terasele au început să se umple, localnicii bine îmbrăcați beau Aperol Spritz.

De două săptămâni, Kievul nu a mai fost bombardat, deoarece, în urma rezistenței acerbe ucrainene, Rusia a fost nevoită să își ajusteze obiectivele militare și să se concentreze pe estul și sudul Ucrainei. Majoritatea cetățenilor din Kiev ignoră acum sirenele zilnice de raid aerian. 

Orașul se află în continuare în stare de asediu, fiind în vigoare un lockdown pe timpul nopții ce începe zi de zi de la ora 23. Astfel, petrecăreții au început să stea la coadă după-amiaza pentru a merge la un club care cândva era de noapte, dar acum găzduiește petreceri pe timp de zi. 

"Nu vă lăsați păcăliți de toate acestea, pentru că, evident, suntem încă în război", a subliniat Anna Levchuk, manager la pizzeria Kometa. 

"Toată lumea vorbește în continuare despre război. Toată lumea este cumva afectată sau implicată", a mai zis aceasta. 

Kometa, precum multe alte restaurante, s-a închis când a început războiul, axându-și imediat activitatea pentru a furniza hrană armatei și unităților medicale. 

"Restaurantul nostru se umple din nou, deși este încă mult mai gol decât de obicei", a spus Levchuk.

"Oamenii merg din nou la întâlniri și sărbătoresc zilele de naștere", a mai zis aceasta, adăugând că a înțeles perfect că oamenii au nevoie de o modalitate de a se elibera.

La intrarea în restaurant, vizitatorii sunt întâmpinați cu un teanc de cărți poștale care proclamă: "Rușilor, să vă ia dracu!". Aproape fiecare restaurant sau bar din Kiev arborează steagul ucrainean sau atârnă afișe prin care-și manifestă sprijinul pentru forțele armate ale țării. Arta anti-război și anti-Putin poate fi văzută practic la fiecare colț de stradă.

Levchuk a mai spus că au încetat să mai folosească limba rusă și se adresează clienților lor doar în ucraineană.

Chiar peste drum, Valeriy Shevchenko, managerul unei mici galerii de artă, spune că, la rândul lui, vede afacerea revenind treptat la viață.

"Kievul a fost un oraș fantomă, dar galeria se umple acum din nou. Ne-am săturat să fim speriați. Dar, desigur, nimeni nu uită de război", a zis acesta.

Pe fondul căldurii din ultimele două săptămâni, unii localnici au ales să meargă pe plajele orașului de-a lungul râului Nipru. Dar pericolul nu e niciodată departe. Oficialii ucraineni au avertizat cetățenii țării cu privire la riscul munițiilor neexplodate aflate în lacuri și râuri. Conform legii marțiale, cetățenilor le este interzis să meargă pe apă cu propriile bărci. 

La începutul acestei săptămâni, un bărbat care înota lângă plaja din Odesa a fost ucis în fața familiei sale, după ce a călcat pe o mină navală lăsată de forțele ucrainene pentru a descuraja rușii să ia cu asalt orașul-port.

Și în Kiev se văd în fiecare zi contrastele pregnante dintre apariția normalității și realitatea războiului în desfășurare.

La doar câțiva pași de cafenele și restaurante, sute de ucraineni s-au adunat la mănăstirea Sf. Mihail pentru înmormântarea activistului Roman Ratushnyi, care a fost ucis recent în pe front în apropiere de Harkiv.

Ratushnyi a fost unul dintre studenții-protestatari ce au fost bătuți de poliție în prima noapte a revoluției pro-occidentale de la Maidan din 2013. Decizia președintelui pro-rus Viktor Ianukovici de a zdrobi demonstrațiile studențești a declanșat proteste mai mari și, în cele din urmă, a dus la fuga acestei conserve kremliniste de la Kiev la Moscova. 

Ratushnyi devenise din acel moment un activist popular și a decis să se alăture forțelor armate ucrainene la începutul războiului.

"Toți cei mai străluciți și mai curajoși băieți ai noștri mor. Bilanțul războiului asupra societății este imens", a spus activista Ivana Sanina, în vârstă de 23 de ani, abia stăpânindu-și lacrimile.

Moartea activistului a ajuns să simbolizeze impactul mare al războiului asupra noii sale generații promițătoare. 

"El a fost vocea noii Ucraine independente. Avea un viitor atât de mare în față", a adăugat aceasta.

Se crede că până la 200 de ucraineni mor în fiecare zi pe câmpul de luptă, deoarece luptele se transformă într-un război prelungit de uzură, fără să se întrezărească perspectiva finalului acestui conflict. 

"Am fost la înmormântarea unui alt prieten când am auzit de Roman. Zilele acestea merg de la înmormântare la înmormântare", a spus fotografa Valya Polishchuk. 

Polishchuk a spus că este bucuroasă să vadă Kievul revenind la viață, dar a lansat un apel către ucraineni să nu se complacă. 

"Nu putem uita niciodată ce s-a întâmplat și se întâmplă", a spus ea, înainte de a îngenunchea atunci când mașina a trecut purtând cadavrul lui Ratushny.

În contextul celor relatate de publicația The Guardian, amintim că, pentru a manipula segmente din opinia publică internațională cu scopul de a le inocula ideea că Rusia nu a comis de fapt atrocități la scară largă în Ucraina, propaganda Kremlinului s-a folosit de mai multe imagini recente din Kiev în care cetățenii s-au întors la o viață relativ normală. 

MAI MULTE DETALII: Dezinformare kremlinistă de sezon: "Există persoane care merg la plajă în Ucraina, așadar presa a mințit cu privire la intensitatea războiului"

Sursa foto stânga sus și stânga jos: Natacha Pisarenko/AP                

Sursa foto dreapta jos: Alexey Furman/Getty Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.