Dezinformare kremlinistă de sezon: "Există persoane care merg la plajă în Ucraina, așadar presa a mințit cu privire la intensitatea războiului"


Dezinformare kremlinistă de sezon: "Există persoane care merg la plajă în Ucraina, așadar presa a mințit cu privire la intensitatea războiului"

Pe măsură ce luptele din estul Ucrainei se intensifică, forțele sale rezistând avansurilor rusești către nordul și sudul Severodonețkului, respectiv către alte părți, țara rămâne blocată într-un război violent, de uzură. În tot acest timp, Kremlinul testează noi și noi dezinformări pe social media. 

Cu conflictul mutat în mare parte spre est, intensitatea războiului poate fi simțită mai puțin în alte părți ale țării (Ucraina e cea mai mare țară din Europa ca suprafață terestră, cu excepția Rusiei), unde oamenii au fost fotografiați recent bucurându-se de vremea de vară.

Aceste imagini i-au determinat pe unii să susțină că Ucraina nu a fost bombardată atât de rău precum au sugerat articolele din presă.

Un tweet postat pe 16 iunie 2022 arată zeci de oameni care se află pe ceea ce pare a fi o mică plajă din capitala ucraineană Kiev.

Tweetul, care are peste 10.000 de interacțiuni, a fost postat de YouTuberul Alex Belfield, care sugerează că mass-media face afirmații exagerate și înșelătoare cu privire la gravitatea războiului.

Alte tweeturi similare au fost, de asemenea, disprețuitoare în legătură cu scenele surprinse la Kiev.

Fotografiile din tweeturi au fost făcute la Kiev, imortalizând zone de-a lungul râului Nipru, care se află la intersecția dintre estul și vestul orașului.

Aceste zone au fost de multă vreme un loc popular pentru înot și plajă în capitala Ucrainei, anul acesta nefiind o excepție.

Fiind a doua țară ca mărime din Europa după Rusia, este rezonabil să spunem că în unele părți ale Ucrainei se desfășoară acțiuni militare mai puțin directe decât în altele.

Deși capitala nu este invulnerabilă și a fost bombardată în ultimele săptămâni, actualele câmpuri de luptă din nord-estul Donbasului se află la o distanță considerabilă de Kiev.

Harkiv, de exemplu, pe care forțele ruse încă nu l-au revendicat, se află la aproximativ șase ore de mers cu mașina.

În primele două luni de război, în urma bombardamentelor rusești, forțele ucrainene au reușit să împingă forțele invadatoare din capitală și din teritoriile adiacente, deși planează în continuare îngrijorările conform cărora armata Kremlinului ar putea încerca să atace Kievul într-un al doilea asalt.

Potrivit unor relatări, această pauză a calmat oarecum starea de spirit la Kiev. Cu toate acestea, oficialii guvernamentali ucraineni au avertizat cetățenii să nu viziteze plajele, deoarece autoritățile continuă să verifice apa din apropiere pentru a găsi obiecte explozive.

Un articol din Washington Post publicat pe 12 iunie 2022 a arătat cum scafandrii au găsit muniții neexplodate inclusiv în lacurile din suburbiile Kievului.

Mai mult decât atât, în timp ce fotografiile făcute de-a lungul râului Nipru și în alte locuri pot părea pitorești, Kievul încă suferă atacuri aeriene ocazionale, în timp ce voluntarii se ocupă de remedierea unor distrugeri cauzate de forțele rusești la începutul acestui an.

Avertismente de raid aerian sunt emise în mare parte a țării aproape zilnic. Dar chiar și în alte părți ale țării, unde amenințarea de conflict este mai palpabilă, locuitorii au fost fotografiați frecventând plaje și spații publice.

În postările neverificate găsite de Newsweek pe aplicația socială Telegram, înregistrările video par să-i arate pe ucrainenii din Odesa (mult mai aproape de teatrul de război decât Kiev) citind poezii în public, în timp ce sistemele de apărare antirachetă trag în spatele lor. De asemenea, aceștia fac plajă în zona barierelor instalate pentru prevenirea unei invazii pe mare.

Alte postări susțin că mai mulți cetățeni ce s-au dus pe coasta Odesei au murit din cauza exploziei unor mine.

De asemenea, este de la sine înțeles că fotografiile care înfățișează acțiunile unui grup restrâns de oameni pot să nu reflecte neapărat acțiunile și atitudinile altora. În 2020, mii de oameni au vizitat plaje și parcuri publice din SUA și Europa, în ciuda restricțiilor privind distanțarea socială COVID-19, a lipsei vaccinurilor funcționale și a numărului mare de cazuri.

Pentru mulți devine o dovadă de sfidare, deoarece libertățile luate pe parcursul acestor tipuri de crize devin mai importante decât riscurile exercitării lor (însă cu luptele la Kiev mult mai puțin frecvente decât în alte părți ale țării, acest sentiment de risc poate să fie diminuat deocamdată).

Ceea ce aparent lipsește tweeturile lui Alex Belfield (care a publicat afirmații înșelătoare în altă parte) și ale altora sunt atât dovezile bine documentate ale conflictului, cât și o înțelegere mai nuanțată a modului în care oamenii se străduiesc să ducă o viață normală chiar și în circumstanțe disperate.

Fotografiile distribuite pe Twitter nu infirmă existența sau intensitatea conflictului din Ucraina. Deși există fotografii cu oameni care se bucură de plajele din Kiev, aceasta nu este o dovadă că prezentarea conflictului în mass-media a fost exagerată. Mai mult decât atât, filmările din părțile lovite ale țării par să-i arate pe rezidenți care fac același lucru, în ciuda riscului crescut, deoarece încearcă să mențină un anumit sentiment de normalitate într-un război brutal. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.