Alternativa Dreaptă: "Solicităm Guvernului României reînceperea de urgență a exploatării cărbunelui!"


Alternativa Dreaptă: "Solicităm Guvernului României reînceperea de urgență a exploatării cărbunelui!"

Noul partid parlamentar Alternativa Dreaptă solicită Guvernului Ciucă să renunțe la politica anti-cărbune pe fondul actualei crize energetice, subliniind că "ecologismul exacerbat a dus la dependența statelor membre ale Uniunii Europene față de Rusia".

"România este un caz unic la nivelul Europei: a închis centrale fără să aibă o soluție alternativă!  

Deși UE a suspendat "Green Deal"-ul și a dat voie din nou, cărbunelui să fie folosit pentru energie, Guvernul României a aprobat 43,2 milioane de lei pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni.

Ecologismul exacerbat a dus la dependența statelor membre ale Uniunii Europene față de Rusia, iar cei care au refuzat să devină prizonierii Moscovei precum Polonia, au plătit amenzi colosale  de până la 500.000 de euro pe zi pentru refuzul de a închide minele de cărbune.

În plin conflict ruso-ucrainean, în care subiectul dependenței energetice de gazul rusesc joacă un rol extrem de important pentru Europa, guvernul nostru iscusit insistă cu "Green Deal"-ul ("Politica Verde") în condițiile în care Germania a anunțat că va arde mai mult cărbune în încercarea de a reduce dependența de Rusia.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost acuzat în repetate rânduri că sabotează termocentralele pentru a putea importa energie din afara țării. România urmează să importe gaz natural lichefiat tocmai din Israel, deși există în România rezerve suficiente de cărbune.

Alternativa Dreaptă solicită Guvernului României reînceperea de urgență a exploatării cărbunelui și respectarea promisiunii de angajare a 600 de persoane în termocentrale pentru a evita o criză de energie începând cu anul 2023", transmite AD pe parcursul unui comunicat publicat pe Facebook. 

Solicitarea către Executivul Ciucă vine inclusiv în contextul în care Germania a anunțat că va lua măsuri de urgență pentru a-și asigura aprovizionarea energetică pe fondul recentelor reduceri operate de Gazprom în legătură cu livrarea gazelor. Printre măsuri figurează și o utilizare sporită a cărbunelui, a anunțat duminică Guvernul german. (mai multe detalii AICI)

Site-ul Adevărul publica pe 10 iunie un articol în care semnala că Valea Jiului va rămâne fără mineri. Mai puțin de 3.000 de oameni mai lucrează în prezent în cele patru mine de huilă din Valea Jiului, singurele rămase în activitate în regiunea unde timp de un secol și jumătate, exploatarea cărbunelui a fost principalul motor al economiei locale. Din 2019, minele Lonea (Petrila) și Lupeni, care numără împreună 1.300 de salariați, se află în programul de închidere definitivă stabilit de Guvernul României și Comisia Europeană, și doar nevoia ca închiderea perimetrelor miniere să se deruleze în siguranță a prelungit durata de exploatare a zăcămintelor. Lucrările de închidere și ecologizare din Lupeni și Lonea vor trebui finalizate cel târziu în anul 2026, iar producția de cărbune a celor două mine va înceta până la sfârșitul anului 2024, potrivit ordonanței de urgență privind decarbonizarea sistemului energetic, elaborată de Ministerul Energiei. Actul normativ trebuie să intre în vigoare până la 30 iunie 2022, conform Planului Național de Redresare și Reziliență asumat de statul român, arată Ministerul Energiei. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.