Spaima Kremlinului, mândria Kievului: Snipex T-Rex, ucigătoarea de generali ruși, arma redutabilă a armatei ucrainene


Spaima Kremlinului, mândria Kievului: Snipex T-Rex, ucigătoarea de generali ruși, arma redutabilă a armatei ucrainene

A 11-lea general rus a părăsit, cu ”picioarele înainte”, teatrul așa zisei operațiuni speciale ordonate de Putin în Ucraina. 

Generalul-maior Roman Kutuzov (foto), comandantul Armatei a 5-a a Rusiei, a fost ucis în luptele din estul Ucrainei, armata ucraineană publicând ca dovadă o fotografie cu trupul acestuia. 

Informația a fost confirmată şi de presa rusă, cea care la-prezentat pe ofițerul rus ca pe un erou, ultima sa bătălie fiind în raionul Popasna, din Lugansk, unde ar fi condus personal o unitate de luptă. 

Și de această dată, conform surselor militare ucrainene, ”vinovată” de rărirea rândurilor ofițerilor de comandă din armata lui Putin pare a se face tot arma redutabilă pe care o au la dispoziție lunetiștii ucraineni, celebra Snipex T-Rex, fabricată chiar in Ucraina.

Chiar înainte de sfârșitul anului 2020, producătorul ucrainean de arme Xado Chemical Group a anunțat pe contul său de Facebook că puștile de lunetă Snipex T-Rex 14,5 mm și Snipex Alligator au trecut cu succes toate testele și evaluările de stat. Pe baza rezultatelor respectivelor examinări, pușca Snipex T-Rex de calibrul 14,5×114 mm a intrat imediat în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei, făcând prăpăd printre coloneii și generalii lui Putin în războiul din acest an.

După cum au anunțat fabricanții, pușca T-Rex, în greutate de 25 kg, a demonstrat un nivel acceptabil de recul în timpul tragerii, acesta fiind redus parțial datorită frânei de foc cu patru sau cinci camere. Snipex T-Rex trage cu muniție de 14,5 × 114 mm pe o rază de precizie maximă garantată de 2.000, cartușul fiind însă propulsat chiar și până la 7 kilometri distanță. Precizia este asigurată de țeava plutitoare, care se află în recul liber în timpul focului. 

Arma are un suport pentru obraz reglabil pe înălțime, o șină Picatinny și un bipied pliabil, montat pe un suport care aluneca de-a lungul butoiului. Suportul suplimentar din spate este reglabil, oferă posibilitatea de ajustare precisă. Pușca are și un mâner de transport. Partea pentru obraz, placa de bază și mânerele sunt realizate din materiale polimerice moderne și rezistente la uzură. Suprafața puștii este acoperită cu o vopsea specială pentru arme Сerakote. Pușca este ușor de dezasamblat și de întreținut.

Rusia a pierdut un număr mare de ofiţeri de rang înalt în războiul din Ucraina, o mare parte din operațiunile reușite de eliminare a celor 49 de colonei și 11 generali ucişi în acest conflict fiind puse pe seama lunetiștilor și a armei Snipex T-Rex.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.