Polonia intensifică campania de recrutare pentru serviciul militar: "Plănuim să avem o armată de 300.000 de soldați!"


Polonia intensifică campania de recrutare pentru serviciul militar: "Plănuim să avem o armată de 300.000 de soldați!"

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a inaugurat prima sesiune de pregătire a unei noi serii de voluntari, formată din persoane care s-au înscris pentru serviciul militar de bază ca răspuns la războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

În martie, Polonia a adoptat o nouă lege privind apărarea patriei, care a introdus un serviciu militar de un an pe bază de voluntariat. Ministerul Apărării a început recrutarea pentru serviciul militar la sfârșitul lunii mai, cu picnicuri militare și organizarea a 70 de birouri de recrutare în orașe și localități din întreaga țară.

La o ceremonie desfășurată luni în Wegorzewo, nord-estul Poloniei, Blaszczak a spus că cel mai bun răspuns față de amenințări este reprezentat de întărirea armatei poloneze.

"Vrem ca armata poloneză să fie puternică și, pentru ca asta să se întâmple, trebuie să fie și numeroasă, de aici planurile noastre de a avea o armată poloneză de 300.000 de soldați", a spus acesta. 

Blaszczak a adăugat că fără soldați cu un moral ridicat, nici măcar o armată echipată la cel mai înalt standard nu ar putea apăra patria.

Polonia a suspendat recrutarea obligatorie în 2010 pentru a-și profesionaliza forțele armate.

Potrivit Guvernului, Polonia dispune acum de aproximativ 111.500 de militari profesioniști și 32.000 de soldați de apărare teritorială.

Cei care doresc să intre în armată au acum trei opțiuni. Ei pot deveni soldați profesioniști, pot decide să facă serviciul militar de bază sau să se alăture forței de apărare teritorială. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.