APELUL lui Nicolae Negru: R.Moldova trebuie să iasă de urgență din CSI. Să NU rămânem ostaticii Gazprom-ului! Relațiile cu Rusia trebuie reduse la minimum


APELUL lui Nicolae Negru: R.Moldova trebuie să iasă de urgență din CSI. Să NU rămânem ostaticii Gazprom-ului! Relațiile cu Rusia trebuie reduse la minimum

Scriitorul și publicistul Nicolae Negru explică, în cel mai recent editorial publicat de ZiarulNational.md, că R.Moldova trebuie să părăsească de urgență așa-zisa Comunitate a Statelor Independente (CSI), care nu reprezintă altceva decât o structură falsă și inutilă supusă intereselor expansioniste ale Rusiei genocidare. 

R.Moldova nu trebuie să mai accepte să rămâna ostatica Gazprom, punctează Negru, ale cărui concluzii le prezentăm în cele ce urmează: 

”E timpul ca Republica Moldova să părăsească CSI. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei pune într-o lumină nouă, urâtă această structură falsă, inutilă, transformată între timp dintr-o organizație care să asigure divorțul civilizat al fostelor republici sovietice în una care să le țină la ‹îndemâna› Rusiei imperiale, resentimentare, ‹ridicată pe genunchi› pentru a-și demonstra forța de altădată. Ucraina nu e prima victimă a revanșismului rus, dar e cea mai dorită, îi lipsește cel mai mult ‹Rusiei istorice›, pe care e pornit să o ‹întregească› Putin. 

De ce mai stă Republica Moldova la aceeași masă cu un stat agresor, banditesc, care calcă cu cizma toate normele internaționale, bombardează fără discernământ orașele și satele ucrainene, comite crime de război, genocid, vrând să stranguleze libertatea popoarelor vecine? Sigur, există interese economice, dependența energetică, dar normele morale nu intră în setul de ‹principii și valori› de luat în calcul? Dacă nu vom prețui viața și libertatea ucrainenilor, sacrificiul lor, mâine ei ar putea să ne răspundă cu aceeași monedă. (…)

‹Pragmatismul› nu e un cuvânt potrivit în acest caz, e sinonim cu ignorarea crimelor de război în schimbul veniturilor economice. Dorește Guvernul nostru să finanțeze în continuare armata rusă, cumpărând energie și gaze din Rusia, care nici măcar nu respectă acordul de liber schimb din cadrul CSI? Nu are de gând guvernarea PAS să renunțe, împreună cu Europa, la petrolul și gazele rusești? Un plan corespunzător ar trebui elaborat de acum, fără a aștepta sfârșitul războiului, indiferent de decizia cu privire la CSI. Relațiile cu Rusia trebuie reduse la minimum. (…)

Republica Moldova nu poate accepta să fie în continuare ostaticul Gazprom-ului, este solidară cu Ucraina, condamnă crimele Rusiei ți trebuie să părăsească CSI-ul controlat de Moscova.”

Citiți AICI întregul editorial. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.