Marțea neagră. Căderea Constantinopolului


Marțea neagră. Căderea Constantinopolului

Căderea Constantinopolului, la 29 mai 1453, este o tragedie neasemuita pentru lumea creștină și pentru civilizația europeană care poate fi considerată drept cel mai mare dezastru geopolitic al mileniului II după Hristos. 

De la acea zi cumplită de marți în care zidurile Constantinopolului s-au prăbușit sub asaltul otomanilor și în care orașul închinat Credinței Creștine de împăratul Constantin s-a văzut pradă invadatorilor otomani a rămas în conștiința omenirii conceptul de "marțea neagră". 

Pentru noi, creștinii ortodocși, Constantinopolul rămâne un reper istoric, un simbol spiritual dar și un element de civilizație și identitate pe care nimeni nu îl va putea alunga vreodată din sufletele și mințile noastre. 

Pentru Români, moștenirea bizantină este foarte prezenta în cele mai înalte expresii creatoare de valoare pe care le putem regăsi în teologie, filosofie, artă, arhitectură, tradiție populară. 

Suntem "Bizanț după Bizanț" iar valoarea României în Europa și în ansamblul lumii occidentale este întărită plenar de acest aspect cultural-identitar fundamental; de aceea este în folosul Lumii Libere să înțeleagă ceea ce este România cu adevărat, inclusiv prin numele său România nu este o periferiei a lumii orientale, România nu este parte din spațiul eurasiatic de influență ori hegemonie rusească, România nu este o margine a stepelor est-europene, ci ea este o veche națiune sud-est europeană care este profund legată de lumea evoluata material si spiritual, luminoasă în toate sensurile cuvântului și cu adevărat nobilă a Imperiul Roman de Răsărit rămas în istorie sub denumirea de "civilizația bizantină". 

De ce este căderea Constantinopolului un dezastru geopolitic ale cărui urmări le simțim și astăzi cu toții? 

Foarte simplu: fără căderea Constantinopolului nu am fi avut transformarea Balcanilor în "butoiul cu pulbere al Europei", nu ne-am fi trezit cu toții în fața pretențiilor aberante și mincinoase ale Rusiei expansioniste care se pretinde a reprezenta o fantasmagorica "a treia Roma", si de asemenea sud-estul european nu ar fi devenit un spațiu geografic al înapoierii, al sărăcirii și al întunericului precum s-a întâmplat în sutele de ani de regim otoman întins până la Dunărea de Jos și până la hotarele Țărilor Române scăpate de soarta crudă de a fi ocupate și transformate în pașalacuri. 

Dumnezeu să odihnească în rândurile drepților pe împăratul martir, Constantin al-XI-lea Paleologul, și pe toți cei care au căzut alături de el în bătălia eroică din primăvara anului 1453! 

Să nu uităm niciodată pilda de onoare, eroism și autentic sacrificiu creștin pe care l-a arătat împăratul Constantin al-XI-lea, un urmaș legitim al marilor figuri ale împăraților romani de Constantinopol, meritoriu de a fi așezat alături de Constantin cel Mare și de Iustinian cel Mare! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.