Propaganda Kremlinului, la apogeul delirului. Postul tv deținut de „oligarhul lui Dumnezeu” transmite că, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, Marea Britanie este lovită atât de puternic de criza alimentară, încât cetățenii sunt la un pas de a se devora între ei de foame


Propaganda Kremlinului, la apogeul delirului. Postul tv deținut de „oligarhul lui Dumnezeu” transmite că, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, Marea Britanie este lovită atât de puternic de criza alimentară, încât cetățenii sunt la un pas de a se devora între ei de foame

TsargradTV, post de televiziune fidel Kremlinului, difuzează drept informație certă o glumă a cunoscutului teleast britanic Jeremy Clarkson (fostul prezentator de la Top Gear) cu privire la criza alimentară care ar afecta în asemenea măsură Marea Britanie încât britanicii sunt la un pas de canibalism.

Citând un articol din Sunday Times, scris recent de Clarkson, unde acesta glumea despre britanicii care vor ajunge să-și devoreze vecinii, TsargradTV, deținut de oligarhul Konstantin Malofeev, un apropiat al lui Vladimir Putin, a transmis că în Marea Britanie „jurnaliștii au început să spună lucruri teribile, cu voce tare, și să vorbească chiar despre canibalism”.

„Politicienii spun că monitorizează situația, ceea ce înseamnă că nu fac nimic, dar într-o zi tot vor trebuie să miște ceva pentru că dacă oamenii pot trăi fără încălzire sau haine sau chiar sex, în mod cert nu pot trăi fără mâncare. Foamea îi va face pe oameni să-și mănânce vecinii”, a glumit Clarkson, care între timp a devenit fermier și are un reality-show în care arată cum gestionează persoanl culturile de pe vastele sale terenuri. 

Titlul ales de TsargradTV pentru a prezenta situația din Regatul Unit este „Frig, Foame, Canibalism: Londra cade în groapa pe care și-a săpat-o în Ucraina” (referindu-se la sancțiunile impuse de Londra Rusiei și oligarhilor acesteia după 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina). 

„Lucrurile nu merg deloc bine în UK. În timp ce politicienii joacă în criza ucraineană, populația se pregătește de foamete”, mai spune postul rusesc, adăugând „Europa se confruntă cu o explozie a preţurilor, iar politicienii vorbesc despre ameninţarea foametei în masă. În unele oraşe din Marea Britanie, este introdusă starea de urgenţă din cauza penuriei de alimente”.

The Independent, care scrie despre situația prezentată mai sus, amintește că vinovată pentru criza alimentară globală este chiar Rusia care a decis să invadeze Ucraina, afectând astfel producția și exporturile de cereale la nivel mondial. Prețurile la unele alimente au crescut foarte mult, dar publicația britanică mai spune că cele mai afectate de prezenta criză vor fi țările în curs de dezvoltare și mai puțin națiunile vestice cu nivel de trai ridicat. 

Atât Ucraina, cât și Rusia sunt țări mari exportatoare de cereale, iar Marea Britanie și UE au acuzat Rusia că folosește alimentele pe post de armă. 

Ministrul de Externe britanic, Liz Truss, l-a acuzat pe Vladimir Putin că, prin blocada impusă asupra exporturilor de cereale din Ucraina (aproximativ 22 de milioane de tone nu pot părăsi Ucraina ca urmare a blocadei navale initiate de armata rusă), șantajează omenirea pentru a obține ce își dorește pe frontul din țara vecină. 

Deținătorul TsargradTV este Konstantin Malofeev, zis şi oligharhul „orthodox” sau oligarhul lui Dumnezeu”, un finanțator generos al conservatorismului rusesc pe care îl promovează agresiv prin intermediul grupurilor de presă pe care le deține (sau le finanțează). Pentru Tsargrat TV, care a început să emită în 2015, Malofeev a apelat, într-o primă fază la ajutorul lui John „Jack” Hanick, fost productor al Fox News. În 2020, Youtube a blocat pagina respectivului post tv, invocând sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva oligarhului.

Malofeev (foto jos) a fost sancţionat de Statele Unite şi Uniunea Europeană în 2014 pentru rolul său în anexarea Crimeii și pentru implicarea sa într-o serie de acțiuni menite să destabilizeze Ucraina. El a fost pus sub acuzare la începutul lunii aprilie pentru că a încercat să se sustragă de la aceste sancţiuni. 

În 2019, Bulgaria i-a interzis lui Maloofeev accesul pe teritoriul său pentru o perioadă de zece ani, sub suspiciunea că a acționat ani de zile în vederea consolidării influenței Rusiei, cu complicitatea unui fost spion rus, Leonid Reşetnikov, adjunctul „oligarhului orthodox” în cadrul organizaţiei ”Vulturul cu două capete”. Un fost deputat bulgar, Nikolai Malinov, a fost acuzat de autoritățile de la Sofia că ar fi încercat să faciliteze achiziţionarea de către Konstantin Malofeev a unor publicaţii, unei instalaţii de producţie de armament şi a diverse întreprinderi.

 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.