Fosta ambasadoare a SUA la Națiunile Unite, republicana Nikki Haley, a declarat marți despre controversatul Consiliu al ONU pentru Drepturile Omului că ar trebui să investigheze "genocidul" comis de comuniștii chinezi împotriva minorităților, căci în caz contrar o vizită în China a comisarului ONU pentru Drepturile Omului va fi doar "o altă cascadorie de publicitate pentru chinezi".
Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, vizitează regiunea Xinjiang, unde regimul comunist este acuzat de săvârșirea unor atrocități împotriva musulmanilor uiguri, inclusiv întemnițare în masă și sterilizări forțate. Administrația Trump a acuzat oficial China că a comis un genocid.
Este prima vizită în China, din 2005 încoace, a unui comisar pentru Drepturile Omului, iar organizațiile de resort au avertizat că ar putea fi mușamalizate abuzurile împotriva drepturilor omului comise de regimul de la Beijing.
Haley, într-o declarație pentru Fox News Digital, a spus că vizita ar fi inutilă fără acțiuni din partea Consiliului pentru Drepturile Omului - al cărui membru ales este și China.
"Xinjiang este cel mai clar exemplu de genocid din lumea noastră de astăzi", a declarat Haley.
"Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului nu își merită numele dacă face altceva în loc să investigheze complet și transparent genocidul și să condamne atrocitățile Guvernului comunist chinez", a completat aceasta.
Haley a împărtășit preocupările organizațiilor pentru drepturile omului conform cărora vizita lui Bachelet s-ar putea transforma într-o victorie propagandistică pentru regimul comunist.
"Dacă aceasta devine doar o altă cascadorie publicitară chineză, atunci Consiliul pentru Drepturile Omului îi va insulta pe oamenii vătămați care suferă din cauza brutalității Chinei", a precizat aceasta.
Associated Press a precizat că detaliile vizitei lui Bachelet nu sunt publice, neștiindu-se nici dacă va vizita taberele despre care chinezii susțin că sunt centre de formare și educație profesională. Bachelet a încercat să tempereze așteptările, spunând despre călătorie că nu reprezintă o "investigație".
Amnesty International a declarat că vizita "este o oportunitate critică de a aborda încălcările drepturilor omului în regiune, dar va fi, de asemenea, o luptă continuă împotriva eforturilor Guvernului chinez de a mușamaliza adevărul".
Haley a criticat constant Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, din care SUA au ieșit în 2018 din cauza componenței sale - care include o serie de țări ce comit abuzuri în domeniul drepturilor omului, cum ar fi China, Cuba și Venezuela. Însă, administrația Biden a luat decizia ca SUA să reintre în Consiliu. (sursa: Fox News)