Oglinda societății


Oglinda societății

Actualul guvern, ca și cele precedente, este criticat de toată lumea: de comuniști și de liberali, de analiști și jurnaliști, de cetăţeni, de unionişti şi statalişti etc. Şi are pentru ce: e mult mai mediocru şi la fel de plin de hoţi ca şi precedentele. Numai cât face Gaibu, ministrul Economiei, care în trecut se ocupa cu spălări de bani şi excrocherii. Sau Spânu, care şi pe vremea lui Filat spăla bani şi îi scotea în offshore. Dar esenţa postarii nu e în asta. Ci moldovanul de rând. Pe cât de diferiţi ar fi în materie de etnie, limbă vorbită, culoare politică şi credinţă, pe atât de uniţi sunt moldovenii în ura faţă de guvernare. Mai întâi îi votează, pe urmă se trezesc. Unii. Alţii nu se etezesc niciodată din prostia lor. Anume guvernul se face vinovat de situația economică dezastruoasă din țară, de incultură, de lipsa unei identități naționale și mai nou, de faptul că nu a putut interzice o dată și pentru totdeauna simbolurile comuniste. Sunteţi siguri că doar guvernarea? Eu cred ca majoritatea cetăţenilor care votează guvernarea! Există o frază spusă cândva de un gânditor şi am să o repet până la sfarşitul veacului: orice popor își merită guvernarea. Iar moldovenii şi-o merită cel mai mult. Pentru că sunt la fel ca politicienii pe care îi votează, doar că nu au avut norocul sau ambiţia să facă politică şi nu ua de unde fura ca ei.

Dacă ne uităm la societatea moldovenească o să vedem de ce ne-am ales cu guvernul pe care-l avem. Adevărul e că guvernanții reprezintă o oglindă cât se poate de clară a societății. Se spune că politicienii sunt corupți, laşi, intoleranţi, inculţi şi mincinoşi. Dar oare restul populaţiei nu e la fel? Moldoveanul de rând preferă să mituiască agentul de circulaţie decât să accepte o amendă, vine cu un plic la examen în loc să se pregătească, dă nişte bani medicului cu credinţa că asigurarea medicală e o hârtie de nimic şi în speranţa că medicul îl va lecui mai bine. Plătesc la vama, plătesc instanţele de judecată şi procurorul. Şi cel mai banal, fură puţinul care îl plantează cineva în sudoarea muncii sale. Chiar alaltaieri părinţii mei au plantat vreo 200 de firicele de varză şi peste 1 ora au fost zmulse de nişte nenoriciţi şi furate. Moldovenii nu iubesc nici animalele. O bună parte din ei îşi bat cânii. Iar alţii otrăvesc pisicile vecinilor. Ca să rezişti în asemenea societate trebuie să fii ca toţi, un fel de psihopat. Sau te adaptezi, sau te izolezi sau fugi. Freud ar avea mult de lucru cu aşa boli mintale în masă. De ce ne-am mira atunci că politicienii sunt hoţi, răi şi corupţi. Nu vin oare tot din popor? Din rândurile noastre, a românilor, moldovenilor, ruşilor, găgăuzilor ş.a.m.d.

Se spune că politicienii sunt intoleranţi faţă de poporul simplu. Dar oare moldovenii nu sunt intoleranţi faţă de tot ce înseamnă noutate şi progres, faţă de inteligenţă şi faţă de frumos? Nu vor cipuri în paşapoarte însă vor să călătorească liber prin Europa. Nu suportă homosexualii însă îşi bat femeia seară de seară. Despre ce toleranţă să mai vorbim aici? Nu sunt toleranţi faţă de alte popoare şi religii pe care nici nu le cunosc cu adevărat.

Guvernarea, dragi cetăţeni, vă reprezintă. Nu am de gând de dragul like-urilor să tac şi să menajez pe cei care şi-o fac cu propria mânuţă. Cei care se găsesc în minoritate se sufocă în asemenea societăţi. Totul se va schimba doar atunci când societatea întreagă va deveni mai educată, onestă şi va începe să muncească în loc să îmble cu şmecherii sau furatul din bugetul local sau de pe ogoarele altuia. Doar atunci vom începe să trăim şi noi mai bine. În acel moment se vor schimba şi politicienii, vor fi mai buni dacă vor veni din sânul unui popor mai bun. Până atunci însă ne-am ales cu ce avem: cu miniştri aleşi pe criterii politice şi hoţomani în loc de aptitudini profesioniste, cu secera şi ciocanul în lege sau alţii coloraţi din verde în galben şi plin de excroci, cu o ţară medievală care vrea în Europa însă nu acceptă în niciun caz modul de viaţă european şi civilizat.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.