Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova, reacționează vehement la aberațiile lui Henry Kissinger care a opinat că SUA și Europa nu ar trebui să umilească Rusia, iar Ucraina să fie înțeleaptă și să-i cedeze lui Putin din teritoriul său


Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova, reacționează vehement la aberațiile lui Henry Kissinger care a opinat că SUA și Europa nu ar trebui să umilească Rusia, iar Ucraina să fie înțeleaptă și să-i cedeze lui Putin din teritoriul său

Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova, între 2012-2014, și un susținător declarat al opozanților ruși, respinge categoric, într-o serie de postări pe Twitter, controversata propunere avansată, marți, la forumul economic de la Davos, de fostul secretar de stat american Henry Kissinger. Acesta din urmă a opinat că Ucraina ar trebui să dea dovadă de înțelepciune în negocierile cu Rusia și chiar să cedeze bucăți importante de teritoriul său pentru a obține pacea. 

În replică, Michael McFaul a arătat că atât Ucraina, cât și Europa au crezut că cedarea Crimeii și Donbasului lui Putin va aduce pacea. „Nu a mers. Opt ani mai târziu a invadat Ucraina. De ce naibii unii mai continuă să creadă că dacă îi dai lui Putin și mai mult din teritoriul Ucraina va fi pace?! E ilogic”, a scris McFaul pe Twitter adăugând, ulterior, „Ucraina este o țară suverană. Zelenski este un lider ales în mod democratic. Când îi sugerezi Ucrainei să cedeze părți din tertoriul său autocratului imperialist Putin pentru că a invadat o democrație suverană, să ții cont de toate aspectele astea”. 

În ziua în care se împlineau trei de la debutul invaziei ruse, Kissinger le cerea public Europei și Statelor Unite să aibă milă de Rusia și să nu urmărească o înfrângere umilitoare a acesteia în Ucraina, avertizând că o asemenea situație ar putea înrăutăți stabilitatea în Europa pe termen lung. Potrivit acestuia, Rusia a fost o parte esenţială a Europei timp de 400 de ani şi a fost un garant al structurii echilibrului de putere în momente critice.  

În opinia sa, Ucraina trebuie să fie un stat tampon neutru, nu frontiera de est a Europei.  

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a se produce revolte şi tensiuni care nu vor fi depăşite cu uşurinţă. În mod ideal, linia de separare ar trebui să fie revenirea la status quo ante bellum (starea de dinainte de război). În cazul continuării războiului dincolo de acest punct, nu ar mai fi vorba despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război, împotriva Rusiei însăşi”, spune Kissinger, potrivit „The Telegraph”.  

„Sper că ucrainenii să fie la fel de înțelepți pe cât sunt de eroi”, a mai spus Kissinger, care a fost secretar de stat în timpul mandatelor președinților americani Richard Nixon și Gerald Ford.

Arhitect al apropierii din anii '70 între China comunistă şi Statele Unite, Kissinger promovează de ani buni ideea unui „echilibru strategic” între Washington şi regimul autoritar de la Moscova pentru „o mai bună stabilitate globală”. De altfel, fostul oficial american de rang înalt este cunoscut pentru relaţia sa apropiată cu Vladimir Putin, fiind un confident de lungă durată al liderului de la Kremlin în chestiuni de securitate şi politică externă.

Interesant e că apelul lui Kissinger vine exact în momentul în care Ucraina pare tot mai intransigentă în ce privește cedarea unor părți din teritoriul său către Moscova, în eventualitatea reluării negocierilor de pace. 

Într-un discurs video susținut la Davod, președintele Volodimir Zelenski a opinat că liderul rus nu este interesat de discuții sau despre propunerilor celor prezenți la forumul economic. Pe Putin îl interesează doar „forța brută”.

„Anul acesta, expresia „punct de cotitură” are un înțeles mult mai profund. Este anul în care omenirea va decide dacă forța brută va stăpâni lumea”, a mai spus Zelenski. 

Reprezentanților Moscovei nu li s-a permis, anul acesta, să se alăture discuțiilor din cadrul formului economic de la Davos din cauza invaziei din Ucraina. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.