Cum a ajuns uzina Tesla din Shanghai să se asemene cu un lagăr comunist de muncă


  • ACP
  • May 24, 2022 21:45
  • 1061
Cum a ajuns uzina Tesla din Shanghai să se asemene cu un lagăr comunist de muncă

Publicația americană Fortune a relatat într-un articol publicat marți faptul că filiala companiei Tesla din China a devenit practic un lagăr de muncă pentru chinezii angajați acolo, după ce s-a luat hotărârea izolării miilor de lucrători în locurile de cazare ale companiei, pentru a se elimina posibilitatea infectării lor cu Covid 19, conform politicii actuale a Chinei comuniste. 

Pe măsură ce orașul Shanghai începe să iasă din izolare, compania Tesla a aranjat să își readucă angajații la muncă, dar pentru a nu încălca rigorile impuse de stat privind izolarea, muncitorii sunt cazați într-o veche tabără militară și în niște secții ale unor fabrici dezafectate, de unde nu au voie să ia contact cu lumea de afară. Măsura vine după cele trei săptămâni în care uzina a fost închisă odată cu orașul Shanghai, de la sfârșitul lunii martie, când oprirea producției a afectat semnificativ livrările de autoturisme către piețele din Asia și Europa.    

Angajații aflați în prezent în primul schimb dorm pe podeaua uzinei de la jumătatea lunii aprilie, lucrând timp de 12 ore, șase zile pe săptămână, pentru a relua producția după oprirea totală de trei săptămâni, iar personalul primit înapoi zilele acestea va fi folosit pentru crearea unui al doilea schimb, asta după ce va sa în carantină între 48 și 72 de ore. Toți lucrătorii vor fi testați și monitorizați în mod constant și vor trăi în bucla care include doar locul de muncă și locurile lor de dormit, unde se află toalete și dușuri mobile, separați de familiile lor și de restul societății din afară. Restricțiile de spațiu din locurile de cazare impun ca paturile din căminele improvizate să fie împărțite de lucrători, cei care lucrează în timpul zilei având paturile ocupate de tura de noapte în timp ce sunt de serviciu și invers, după cum a arătat o sursă din interiorul uzinei.  

Tesla se alătură astfel unei nefericite tradiții a multor companii occidentale, începând de la Apple și Adidas, care au abuzat îngrozitor de muncitorii lor, cu largul concurs al autorităților comuniste chineze. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.