Din ce în ce mai mulți chinezi vor să emigreze după ce China comunistă a impus cele mai dure măsuri de carantinare. Represiunea Beijingului


  • ACP
  • May 12, 2022 08:37
  • 1952
Din ce în ce mai mulți chinezi vor să emigreze după ce China comunistă a impus cele mai dure măsuri de carantinare. Represiunea Beijingului

Odată cu luarea măsurilor celor mai dure pentru carantinare în Shanghai, Jiangsu, Guangdong, Beijing și multe alte localități chineze, din ce în ce mai mulți chinezi caută să emigreze, sătui de viața într-un un regim totalitar din ce în ce mai aspru, de penuria de alimente și de izolarea forțată motivată de pandemie. 

Acest fapt este făcut evident de explozia numărului de căutări de cuvinte cheie pe platforma de socializare WeChat și pe motorul de căutare Baidu pentru „criteriile pentru emigrarea în Canada”, care au cunoscut o creștere de 3000% în ultima lună

De asemenea, consultanțele pentru imigrare din Occident au înregistrat o creștere masivă a numărului anchetelor în ultimele săptămâni, pentru chinezii care doresc să solicite pașapoarte sau cărți verzi din afara Chinei dar care doresc să păstreze în același timp și pașapoartele chinezești

Cam în aceeași perioadă, poliția de frontieră din unele regiuni a intensificat controalele asupra cetățenilor chinezi care sosesc în țară, interogându-i cu privire la activitățile lor în străinătate și confiscând ori invalidând pașapoarte. 

Astfel, pasagerii care au sosit la Guangzhou cu zborul China Southern CZ3082 din Bangkok, duminică dimineață, au fost audiați individual de oficialii de imigrare de la aeroport și de către polițiștii de frontieră, care au vrut să știe ce au făcut în țările din care se întorceau, de ce se întorc în China și dacă plănuiesc să părăsească din nou țara. După anchetele și controalele din aeroport, unor chinezi li s-au tăiat colțurile pașapoartelor care au fost astfel invalidate pentru alte călătorii ulterioare.

Un chinez numit Zhang a spus, pe rețelele sociale, că polițiștii de frontieră folosesc adesea tăierea pașapoartelor ca o modalitate de a împiedica oamenii să mai părăsească țara, iar oricine speră să mai plece din China trebuie să obțină mai întâi un permis de ieșire cu aprobarea secției locale de poliție. 

„Există o cerință strictă pentru permisele de ieșire de doi ani și, practic, polițiștii de frontieră nu vor ca oamenii care au pașapoarte chinezești să mai plece”, a mai spus Zhang. 

Un comentator pe nume Lu a explicat, pentru Radio Free Asia, că ceea ce se întâmplă în China acum arată că „guvernul chinez încearcă să reducă numărul de chinezi care părăsesc țara”

În provincia centrala Hunan, pe fondul unei creșteri masive a numărului celor care caută modalități de a părăsi China, locuitorii au primit ordin să își predea pașapoartele poliției, promițându-li-se că le vor fi returnate „când se va termina pandemia”

Un ordin din 31 martie, de la departamentul de poliție Baisha, din provincia centrală Hunan, postat pe rețelele de socializare, a impus angajatorilor să predea poliției pașapoartele tuturor angajaților și membrilor familiei, „pentru a fi returnate după pandemie”, iar un ofițer de poliție a declarat, pentru Radio Free Asia, că acest ordin va fi dat până la urma la nivel național. 

Faptul că se dorește oprirea ieșirii chinezilor din țara comunistă este confirmat indirect si de catre Administrația Națională pentru Imigrări, care a susținut o conferință de presă în care a anunțat „evaluări stricte” ale documentelor de călătorie și vizelor și le-a cerut cetățenilor chinezi să nu părăsească țara decât dacă este absolut necesar, iar purtătorul de cuvânt Chen Jie a declarat că se înregistrează „niveluri scăzute” de pasageri care mai ies din țară.

(Sursa: RFA)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.