Igor Grosu, despre scenariul în care R. Moldova va fi atacată: "Evident că o să cerem ajutor de la vecinii noștri"


Igor Grosu, despre scenariul în care R. Moldova va fi atacată: "Evident că o să cerem ajutor de la vecinii noștri"

În cazul în care va fi atacată, R.Moldova se va apăra cu resursele de care dispune, însă va ține cont și de sprijinul țărilor vecine, a declarat președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la PRO TV, conform publicației Deschide.md

Potrivit acestuia, R.Moldova este pregătită pentru toate scenariile, iar potențialul militar din regiunea transnistreană nu prezintă pericol pentru Ucraina în cazul unei invazii.

"Noi suntem pregătiți pentru toate scenariile. Nu o să vi le spun acum, fiindcă este informație clasificată. La moment implicarea sau neimplicarea, toate analizele arată că aceste forțe militare ruse din regiunea transnistreană de unele singure să declanșeze careva acțiuni militare nu au potențialul suficient. Acest scenariu ar fi ipotetic numai în cazul în care s-ar declanșa operațiuni militare în zona Odesa, Odesa-Nikolaev. Ceea ce vedem noi acum este că aceste două regiuni sunt bine fortificate. Deci sunt luate în calcul mai multe scenarii și suntem în dialog permanent cu partenerii noștri, cu vecinii noștri", a declarat șeful Legislativului din R. Moldova. 

Întrebat ce va face R. Moldova în cazul în care va fi atacată, neavând o armată bine pregătită și înarmată, Igor Grosu a recunoscut că va fi necesar ca autoritățile de la Chișinău să ceară ajutor.  

"Eu sunt de acord că în toți cei 30 de ani de existență a R. Moldova nu s-a investit mai nimic în armată. Noi trebuie să facem tot posibilul să ne apărăm țara și noi o să o apărăm cu sursele pe care le avem și ținând cont și de sprijinul colegilor din vecinătate. Noi o să cerem ajutor, evident că o să cerem ajutor de la vecinii noștri", a mai declarat speakerul Parlamentului.

Igor Grosu a ținut să menționeze că atât România, cât și Ucraina nu își doresc escaladarea situației în zonă.  

"Nu cred că este cazul să ne dăm acum cu părerea ce o să facă NATO sau România în cazul dat. Cert este că și cei de la București și cei de la Kiev înțeleg condiția în care ne aflăm noi și bineînțeles că ei sunt interesați ca aici să fie o zonă stabilă, să nu mai apară vreun focar, lucru pe care noi nu ni-l dorim. Nici ei nu și-l doresc", a spus acesta.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.