Fantezie sau propunere fezabilă? O deputată de la USR detaliază „cum ar putea gazele din Marea Neagră să contribuie cu peste 30.000 de euro la pensia fiecărui român”


Fantezie sau propunere fezabilă? O deputată de la USR detaliază „cum ar putea gazele din Marea Neagră să contribuie cu peste 30.000 de euro la pensia fiecărui român”

Deputata Cristina Prună (USR), de profesie economist, aflată la al doilea mandat în Parlamentul României, scrie pentru platforma contributors.ro despre propunerea formațiunii sale politice privind sumele colosale pe care ar urma să le obțină statul român în urma exploatărilor gazelor din Marea Neagră. Astfel, cei de la USR și-ar dori ca România să aplice „modelul norvegian”, mai exact banii să fie investiți în economie prin Pilonul 2 și să crească fondul de pensii pentru fiecare român chiar și cu 30.000 de euro. 

Redăm mai jos câteva fragmente din textul Cristinei Prună: 

„În Marea Neagră, conform estimărilor Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), avem rezerve de gaz de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi. Mai avem și alte rezerve deep onshore precum cele de la Caragele unde sunt estimate între 30 şi 40 miliarde de metri cubi.

Astăzi, prețul de tranzacționare al gazelor este de peste 90 de euro/MWh. Asta înseamnă că dacă am extrage toate gazele astăzi valoarea lor ar fi de aproximativ 237 de miliarde de euro. (…)

Statul norvegian s-a gândit în 1969 să lase ceva generațiilor următoare din exploatarea  hidrocarburilor. Așa că a creat un fond de pensii guvernamental, care investește acești bani în acțiuni, obligațiuni, proprietăți etc. Valoarea fondului ajunsese, în 2021, la peste 1000 miliarde de dolari.

Pe un model similar, USR propune ca banii din aceste gaze, în loc să fie risipiți de stat, să fie investiți în economie prin fondurile de Pilon 2. De ce prin Pilonul 2? Pentru că, așa cum spuneam mai sus, statul român a mai încercat să facă tot felul de fonduri în trecut cărora le-a dat mereu nume pompoase, dar care nu au produs în final valoare pentru români.

Singurul model de succes, implementat în anul 2008, a fost Pilonul 2 de pensii. Astfel administratorii de Pilon 2 ar plasa acești bani, pe un model similar cu cel de acum, pentru a dezvolta economia românească, contribuind astfel la pensiile românilor.

Cum ar funcționa lucrul acesta? Haideți să explicăm mai întâi cum funcționează Pilonul 2. Angajații români contribuie în fiecare lună cu 3,75% din ceea ce câștigă la Pilonul 2 de pensii, iar de aici banii sunt administrați de fondurile de pensii.  Banii nu stau mai departe degeaba, ci sunt investiți în economie prin acțiuni la societăți din România sau în obligațiuni emise de statul român (împrumuturi cu dobândă către stat).

Până acum fondurile de pensii din România au avut un randament mediu anual de 8% pentru perioada 2011-2021. Miracolul dobânzii compuse este că în fiecare an vom primi dobândă la dobândă pentru banii pe care îi primim în cont.

Un alt detaliu extrem de important este că aceşti bani se moştenesc. O diferență uriaşă față de pensia de la stat, unde nu apuci să te bucuri nici măcar de 30% din cât ai cotizat.

Similar, propunem ca banii proveniți din exploatările de gaze offshore să se împartă în mod egal către toți românii și să fie virați în conturile lor de Pilon 2 în fiecare lună. Haideți acum să vedem ce ar însemna asta pentru fiecare român.

Ultimele statistici disponibile ne arată că populația totală a României este de 22,047 milioane. Conform declarațiilor ministrului Energiei Virgil Popescu şi liderului PSD Marcel Ciolacu, partea care revine statului din exploatările de gaze din Marea Neagră este de 60%.

Trebuie de asemenea să avem în vedere locurile de muncă create şi investițiile care vor avea loc pe orizontală în economie. Toate acestea vor însemna alte câteva miliarde de euro pentru statul român pe termen mediu şi lung din taxe şi impozite.

Ce ar însemna concret aceste venituri în pensiile românilor? Simularea care urmează o vom raporta la un preț al gazelor de 70 de euro/MWh deci la o valoare a gazelor de 147,7 miliarde de euro din care statul va încasa 60%, adică 88,62 miliarde de euro. În această situație fiecărui român i-ar reveni 4.019 euro.

Este clar că nu toți banii ar ajunge în același timp în Pilonul 2. Extracția gazelor are o perioadă incipientă când veniturile vor fi mai mici, o perioadă de maturitate şi o perioadă de declin. În simularea folosită am estimat exploatarea acestor zăcăminte la 15 ani cu o perioadă de maturitate între anul 7 şi anul 12 de extracție.

Dacă cei 4.019 euro ajung în Pilonul 2 al fiecărui român, cu un randament mediu anual de 8%, în 35 de ani în contul fiecărui român s-ar regăsi suma de 32.631 euro. Cei care au ieşit deja la pensie vor avea opțiunea să folosească aceşti bani imediat sau să îi lase în cont pentru moştenitori.

Ce ar însemna 32.631 de euro pentru fiecare român la pensie? Şansa la o viață decentă la pensie.

Există de asemenea opțiunea ca aceşti bani să meargă doar în conturile angajaților şi pensionarilor români. În această situație vorbim despre 10.449.620 de români şi cu 8.480 euro distribuiți fiecăruia în urma exploatărilor de gaze. La finalul celor 35 de ani în contul de Pilon 2 de pensii suma care ar reveni ar fi de 68.846 euro.

Și nu este tot.” Textul poate fi citit integral AICI. 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.