Așa-zisa ”neutralitate” a R.Moldova, o diversiune rusească. Iurie Reniță: Puterea de la Chișinău să ne explice de ce i-a retras definitiv pe atașații militari de la NATO și din Statele Unite. Cine a dat ordinul?


Așa-zisa ”neutralitate” a R.Moldova, o diversiune rusească. Iurie Reniță: Puterea de la Chișinău să ne explice de ce i-a retras definitiv pe atașații militari de la NATO și din Statele Unite. Cine a dat ordinul?

R.Moldova a obținut cu mari eforturi, în urmă cu câțiva ani, funcții de atașați militari la NATO și în Statele Unite ale Americii. Momentul a reprezentat o uriașă reușită, atât în perspectiva unei consolidări a sistemului de securitate a R.Moldova, cât și datorită faptului că țara obține anual programe și proiecte de zeci de milioane de dolari și euro, bani mai mult decât necesari pentru cea mai sărăcăcioasă republică a Europei.  

Fost deputat și ex-ambasador al Basarabiei la București, diplomatul de carieră Iurie Reniță atrage atenția, pe Facebook, cu privire la un aspect deosebit de problematic, ba chiar cât se poate de relevant și de actual, având în vedere pericolul rusesc care planează asupra spațiului dintre Prut și Nistru: odată cu venirea PAS la putere, Ministerul Apărării de la Chișinău i-a rechemat definitiv pe atașații militari moldoveni de la NATO și din SUA

Dacă Ministerul Apărării nu realizează importanța existenței acestor atașați, măcar Ministerul de Externe ar putea pricepe că prezența atașaților militari la NATO și în SUA reprezintă, înainte de toate, transmiterea clară a unui mesaj politico-militar privind modul în care R.Moldova se raportează la Alianța Nord-Atlantică și la America în general

Vă prezentăm în integralitate avertismentul lui Iurie Reniță, care punctează că așa-zisa neutralitate a R.Moldova NU reprezintă altceva decât o diversiune rusească

”Diversiunea sub umbrela neutralității rusești

Cu câțiva ani în urmă, cu mare greu s-a reușit obținerea funcțiilor de atașați militari ai Republicii Moldova la NATO și în Statele Unite ale Amercii. A fost o mare reușită, prin acest gest transmițându-se un mesaj politic clar partenerilor noștri euro-atlantici că Republica Moldova își dorește consolidarea efectivă a sistemului său de securitate în conformitate cu exigențele moderne în acest domeniu. Odată cu venirea “vremurilor bune” și a “omului bun” în fruntea Ministerului Apărării de la Chișinău, acesta, printre primele acțiuni, a rechemat definitiv atașații militari din SUA și de la NATO sub un pretext absolut inventat și iresponsabil – prea costisitoare ar fi întreținerea celor două unități. În realitate, prin implicarea activă și responsabilă a celor 2 atașați militari, Republica Moldova obține anual diverse proiecte și programe de zeci de milioane de dolari și euro, atât de necesari, mai ales pentru armata națională, bugetul căreia este cel mai mic din întreaga Europă sau chiar din lume.

Dacă ministrul Apărării nu realizează importanța prezenței atasatilor militari în SUA și la NATO, atunci cel de la Externe ar trebui să-și dea seama că e vorba, mai întâi de toate, de transmiterea clară a unui mesaj politico-militar în raporturile noastre cu Statele Unite ale Amercii și cu Alianța Nord-Atlantică. Declarăm sus și tare că vrem o armată modernă și profesionistă, dar reducem unitățile de atașați militari. Originală abordare a "oamenilor buni"! Nu cunosc cine i-a consiliat pe cei doi miniștri de la Apărare și Externe să retragă atașații militari, dar n-aș vrea să cred că au cerut sfatul "prețios" de la fostul ministru Gaiciuc și de la Dodon, inclusiv de la superiorii acestora de la Moscova”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.