APELUL lui Alecu Reniță pentru puterea de la Chișinău: Interziceți partidele pro-ruse și propaganda lui Putin! Justiția să NU îngroape dosarele ”Bahamas” și ”Kuliok”. Cele 7 acțiuni pe care ar trebui să le pună în aplicare R.Moldova, de urgență


APELUL lui Alecu Reniță pentru puterea de la Chișinău: Interziceți partidele pro-ruse și propaganda lui Putin! Justiția să NU îngroape dosarele ”Bahamas” și ”Kuliok”. Cele 7 acțiuni pe care ar trebui să le pună în aplicare R.Moldova, de urgență

Scriitor, jurnalist și fost deputat, votant al Declarației de Independență a R.Moldova față de Rusia, basarabeanul Alecu Reniță adresează puterii de la Chișinău un apel la fapte concrete, având în vedere pericolul rusesc din ce în ce mai pronunțat.

Avertizând că Rusiei nu-i va păsa niciodată de neutralitatea din Constituția R.Moldova, Alecu Reniță atrage atenția că, dacă nu face posibilă Unirea cu România, care însă reprezintă unica soluție de salvare pentru românii dintre Prut și Nistru, puterea de la Chișinău ar trebui ca măcar să întreprindă de urgență o serie de acțiuni a căror incidență să se întindă pe toată durata războiului rusesc, printre acestea numărându-se: interzicerea tuturor formelor de propagandă rusească, scoaterea în afara legii a partidelor pro-ruse care susțin agresiunea împotriva Ucrainei, suspendarea activității pretinselor organizații profesionale și civile care promovează simbolurile războiului și românofobia, dar și punerea pe rol a dosarelor ”Bahamas” și ”Kuliok”. 

(Domnul Alecu Reniță, scriitor, jurnalist și fost deputat în Primul Parlament, semnatar al Declarației de Independență a R.Moldova față de Rusia)

Alecu Reniță mai solicită și ca preoților care predică în favoarea războiului rusesc să li se ia dreptul de a predica în biserică. De asemenea, basarabeanul solicită puterii de la Chișinău să refuze categoric orice ajutor de factură financiară către așa-zisa Transnistria. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate apelul domnului Alecu Reniță:     

”Apel la fapte concrete

Ţine de datoria morală a deputaţilor, care au votat Declaraţia de Independenţă faţă de imperiul sovietic, să atenţioneze conducerea R.Moldova că neutralitatea din constituţie, invocată la fiecare pas şi la întâlnirile oficiale cu reprezentanţii lumii libere şi NATO, nu apără cetăţenii moldoveni şi, de facto, nu are nicio valoare pentru un stat agresor ca Rusia. Rezistenţa eroică a poporului ucrainean timp de peste două luni a făcut ca barbarii lui Putin să nu defileze pe străzile Chişinăului, să nu declanşeze teroarea împotriva moldovenilor, să nu închidă frontiera cu România și UE, iar Krasnoselski să nu fie „miruit” de Vladimir în fruntea statului moldovenesc.

În contextul actual, când mai multe grupuri marginale, coloana a cincea și holdingurile de mass-media dodoniste sunt încurajate de Kremlin să creeze nemulţumiri sociale, panică în rândul populaţiei, să promoveze în spaţiul public narativele propagandei ruseşti, să convingă moldovenii îndoctrinaţi şi mancurţii în inevitabilitatea victoriei lui Putin şi încorporarea R.Moldova în interiorul Rusiei imperiale, se cere multă voinţă politică şi decizii curajoase, care ar asigura liniştea, pacea şi convieţuirea paşnică în societate. 

E o abordare total dăunătoare şi deosebit de periculoasă de a lăsa populația să se informeze din surse propagandistice externe despre mersul și evoluția războiului în Ucraina, de a cultiva cetățenilor moldoveni opinia falsă că neutralitatea, cuminţenia sau slugărnicia moldovenilor, l-ar înduioşa pe Putin, făcându-l să renunţe la planul imperial de a reinstala sârma ghimpată şi frontiera rusă pe Prut. Minciuna, spaima, dezinformarea și apelurile false la calm, când casa de alături arde, nu pot consolida și solidariza societatea moldovenească. Imperativul zilei este asigurarea securității R.Moldova prin acțiuni ferme, care să neutralizeze partidele, serviciile și rețelele rusești de pe teritoriul nostru, înlăturarea „cârtițelor putiniste” din instituțiile statului moldovenesc și a surselor străine, care alimentează deschis sau camuflat, speranțe în sosirea inevitabilă a armatei lui Putin la Chișinău și refacerea Uniunii Sovietice. 

Pentru a face faţă uriașei presiuni psihologice a războiului din Ucraina, a planurilor perfide și provocărilor Kremlinului în regiune, propun conducerii R.Moldova, în cazul când nu are în plan ReUnirea neîntârziată și integrarea totală în spaţiul românesc, următoarele acţiuni:

1. Pe durata războiului împotriva Ucrainei, să fie interzise toate formele de propagandă rusească şi de război hibrid organizate pe teritoriul nostru (televiziuni, presă tipărită, posturi de radio, reţele de socializare tip „odnoklassniki”, bloguri, saituri, cuiburi de troli etc);

2. Luând în calcul că sub masca democrației, activează nestingherit clanuri mafiot-oligarhice şi reţele diversioniste camuflate sub numele de partide, care pun în pericol securitatea statului şi a cetăţenilor, solicit scoaterea în afara legii a formaţiunilor politice din actualul Parlament, implicate în furtul miliardului, în sărăcirea populaţiei şi în subminarea instituţiilor statale; Inclusiv a organizațiilor și partidelor pro-război, care susțin agresiunea împotriva Ucrainei;

3. Întreaga societate cunoaște că sunt adunate toate probele necesare ca să fie pus pe rol dosarul „Kuliok-Bahamas”; rog să nu fim purtați cu vorba, iar Igor Dodon să fie arestat fără întârziere şi dat pe mâna justiţiei;

4. Pretinsele organizaţii profesionale sau civile gen Uniunea ofiţerilor sau „Patriotî Moldovî”, care promovează simbolurile războiului, militarismul rusesc, revanşismul, românofobia şi antieuropenismul, să le fie reexaminat statutul, iar până la clarificarea definitivă, activitatea lor să fie suspendată;

5. Orice implicare a preoţimii în susţinerea războiului împotriva Ucrainei să ducă la pierderea dreptului de a predica în biserică;

6. Să se evite orice forme economice şi financiare de a întreţine regimul separatist de la Tiraspol, care, la comanda Moscovei, se poate implica în război împotriva Ucrainei și să atace R.Moldova;

7. Să se fortifice de urgenţă, cu cadre noi, verificate, instituţiile responsabile de securitatea statului, de spațiul informațional, de mass-media publică finanțată din bugetul de stat.

Până la încheierea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, până când arhitectura de securitate regională, europeană şi mondială se va schimba radical, iar şovinismul velicorus-imperial, împreună cu criminalii de război Putin-Şoigu-Lavrov, vor fi aduşi în faţa Tribunalului de la Haga, societatea și conducerea R.Moldova au o misiune comună de a susține și moderniza cât mai urgent armata și serviciile de informații cu oameni devotați cauzei naționale, care să asigure securitatea și viitorul cetățenilor prin implementarea unui Program complex cu toate componentele de securitate. 

Propunerile mele enumerate mai sus pot stimula și iniția un proces vital pentru tot ce înseamnă integrarea în securitatea regională și europeană. Vă îndemn să manifestați voința necesară, pe potriva timpului, care cere conducătorilor responsabili să apere cetățenii, libertatea, democraţia și unitatea națională.

(Alecu Reniță, votant al Declarației de Independență față de imperiul sovietic)”.

Dincolo de toate aceste aspecte, NU uitați: Unirea cu România este unica soluție pentru salvarea R.Moldova, care ar deveni astfel parte a NATO și UE, beneficiind de salarii și pensii europene echivalente cu cele din România. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.