Turcia și Ungaria, replici acide în urma acuzațiilor lui Zelenski și ale altor oficiali de la Kiev. Erdogan momește turiștii ruși în timp ce Budapesta e scandalizată de acuzația că ar fi știut din timp că Rusia va invada Ucraina


  • ACP
  • May 4, 2022 13:49
  • 1608
Turcia și Ungaria, replici acide în urma acuzațiilor lui Zelenski și ale altor oficiali de la Kiev. Erdogan momește turiștii ruși în timp ce Budapesta e scandalizată de acuzația că ar fi știut din timp că Rusia va invada Ucraina

La începutul acestei săptămâni, din partea Turciei și Ungariei au fost exprimate cu severitate nemulțumiri la adresa Ucrainei, din cauza celor afirmate de președintele Zelenski ori de alți înalți oficiali ai țării invadate de militarii ruși. 

Politicianul turc Devlet Bahçeli, liderul aliaților de extremă dreaptă ai președintelui Recep Tayyip Erdogan, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), l-a criticat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenski, îndemnându-l să folosească un ton respectuos când vorbește despre Turcia. Aceasta după declarațiile făcute de Zelenski referitoare la faptul că Ankara a luat măsuri pentru a stimula venirea turiștilor din Rusia.

„Zelenski ar trebui să folosească un ton foarte respectuos față de națiunea turcă, statul turc și guvernul Republicii Turcia, atunci când ia în considerare atitudinile altor țări față de războiul dintre Ucraina și Rusia”, a spus Bahçeli, luni, potrivit publicației Cumhuriyet. 

„Unele țări fac eforturi pentru ca războiul să fie permanent”, a mai spus Bahçeli, continuând:„Turcia este singura țară care încearcă să rezolve războiul ucrainean cu proiectul său de pace de la Istanbul”

Președintele ucrainean acuzase, tot luni, la televiziunea greacă de stat ERT, că Turcia are standarde duble, deoarece a acționat ca un mediator-cheie pentru a ajuta la stoparea invaziei Rusiei asupra Ucrainei, dar a pregătit în același timp venirea a cât mai mulți turiști ruși. 

Guvernul turc a stabilit planuri pentru a împrumută cu aproximativ 300 de milioane de dolari companiile de turism turcești care fac afaceri cu rușii și a crescut frecvența zborurilor către și dinspre cele mai mari orașe rusești, deoarece Rusia a oferit în mod tradițional cei mai mulți turiști pentru Turcia – sursa AICI

Din partea Ungariei nemulțumirile au venit după declarațiile secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), Oleksiy Danilov, care a spus că Ungaria a fost avertizată din timp de Rusia cu privire la atacul asupra Ucrainei

"Din anumite motive, a crezut că ar putea să-și ia o parte din teritoriul său (din Ucraina – n. red.). Să vedem care vor fi consecințele după acest război pentru această țară", a fost declarația lui Danilov, care a produs iritarea Budapestei. 

„Ambasada Ungariei în Ucraina este revoltată de declarațiile făcute de secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), Oleksiy Danilov, pe 2 mai 2022, în timpul unui maraton de televiziune privind patria noastră. Aceste declarații despre Ungaria conțin acuzații care sunt false și nefondate și incită opinia publică ucraineană la ură împotriva poporului maghiar și a Ungariei”, au precizat reprezentanții ambasadei, într-o declarație pe Facebook. 

”Respingem și condamnăm în termeni cât mai puternici calomniile false la adresa Ungariei și intențiile din spatele lor. De asemenea, facem apel la domnul Danilov să-și retragă declarațiile!”, se arată în mesajul ambasadei ungare de la Kiev. 

Misiunea diplomatică maghiară a mai adăugat că așteaptă explicații de la liderii competenți ai Ucrainei, despre cum își imaginează aceștia formarea unor relații bilaterale și de bună vecinătate în viitor, în lumina celor spuse de Danilov, „întrucât nu este prima dată când unii reprezentanți ai conducerii Ucrainei vorbesc în acest fel despre Ungaria, care este membră a NATO și a UE, și care și-a dovedit de multe ori sprijinul și solidaritatea cu Ucraina” – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.