Având în vedere recentele provocări din așa-zisa Transnistria, e cât se poate de clar că Rusia destabilizează în mod premeditat situația de la Nistru, existând riscul de a atrage R.Moldova în război, în funcție de interesele și deciziile Kremlinului.
Ca urmare a exploziilor de ieri (detalii AICI) și de astăzi, Tiraspolul a anunțat instituirea unui cod roșu de terorism, deși unicii teroriști de acolo sunt militarii ruși și năimiții lor.
Toate acestea sunt pretexte mincinoase pentru a legitima o joncțiune între așa-zisa Transnistria și zonele pe care Putin vrea să le controleze sau deja le controlează în Ucraina.
Situația este, desigur, îngrijorătoare. Exploziile de ieri și de astăzi (puse la cale, mai mult ca sigur, de FSB și GRU) au generat coloane de mașini pline cu transnistreni care fug în R.Moldova, toate punctele vamale fiind aglomerate. În acele zone psihoza e în plină desfășurare. Mare atenție și la cârtițele FSB-GRU care cu siguranță sunt implantate printre cei pe care oamenii rușilor îi lasă să iasă din așa-zisa Transnistria, fiindcă întreaga fâșie e izolată și controlată draconic de Kremlin și de poliția sa secretă.
Un lucru este 100% cert: R.Moldova în general și actualele sale autorități în particular NU au nici cea mai mică legătură cu așa-zisele atacuri din așa-zisa Transnistria – acestea sunt provocări rusești. Însă la fel de adevărat este că Rusia va face exact ce vrea, zona nefiind NATO sau UE, și va face asta indiferent de ce spun sau nu spun autoritățile de la Chișinău și indiferent de atitudinea lor.
Doar un naiv desăvârșit sau un individ cu IQ redus ar putea crede că aceste provocări nu au legătură cu recentele acuzații mizerabile pe care Kremlinul le-a împroșcat la adresa României, insistând că Bucureștiul ar intenționa să ”anexeze” R.Moldova ”împreună cu NATO”. Așadar, România este vizată în mod direct.
În acest moment, scenariile de lucru sunt multiple. Poate că Rusia nu va face decât zgomot în așa-zisa Transnistria, deși, de data asta, chiar produce acte fără precedent, semn că totuși ceva urmează. Să nu uităm că străvechiul obiectiv al Rusiei este controlul asupra gurilor Dunării. Există și posibilitatea ruperii fâșiei transnistrene în vederea alipirii ei de bucăți rupte din Ucraina, caz în care s-ar putea pune pe tapet, într-o formă sau alta, și reunirea României cu Basarabia. Desigur, cel mai negru scenariu ar fi ca rușii să încerce să-și mute granița de pe Nistru pe Prut, dar așa ceva ar fi, trebuie spus, destul de puțin probabil, având în vedere problemele cu care deja se confruntă Kremlinul. Însă nimic nu este exclus.
Amintim că R.Moldova are o armată de numai 6000-7000 de militari, segmentele considerate de elită fiind, de regulă, postate în apropierea liniei Nistrului. În R.Moldova activează și o amplă coloană a 5-a a Rusiei.