VIDEO. Ministrul de Externe din Ucraina, cuvinte de laudă la adresa României. „Politica României, începând cu 24 februarie, este una inteligentă!” / „Și-a arătat adevărata faţă, o faţă de prieten. Nu vom uita niciodată!" / Ministrul Aurescu a evitat să precizeze dacă Bucureștiul ajută Kievul cu avioane și arme / Kuleba: „Nu spunem ce primim și de unde primim”


VIDEO. Ministrul de Externe din Ucraina, cuvinte de laudă la adresa României. „Politica României, începând cu 24 februarie, este una inteligentă!” / „Și-a arătat adevărata faţă, o faţă de prieten. Nu vom uita niciodată!" / Ministrul Aurescu a evitat să precizeze dacă Bucureștiul ajută Kievul cu avioane și arme / Kuleba: „Nu spunem ce primim și de unde primim”

Ministrul de Externe român, Bogan Aurescu, a condamnat, vineri, agresiunea rusească din Ucraina și a exprimat condoleanțe pentru pierderile suferite de ucraineni, într-o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, evitând însă să răspundă la întrebările privind acordarea Kievului de echipament militar greu sau alt tip de armament, respectiv, asistență militară din partea României.

„Suntem alături de poporul ucrainean, dragă Dmytro. Toți cei care au murit uciși în Ucraina sunt, de fapt, frații și surorile noaste, părinții și copiii noștri. De aceea, atrocitățile și crimele de război nu pot să rămână nepedepsite, iar România sprijină activ eforturile comunității internaționale pentru investigarea acestor încălcări ale dreptului internațional, ale drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar. Guvernul României a decis acordarea unei contribuții financiare voluntare către Curtea Penală Internațională pentru a sprijini investigația din Ucraina”, a precizat Aurescu, adăugând că asistența financiară acordată de România refugiaților din Ucraina (de peste 800.000) se ridică, până în prezent, la peste 63 milioane de euro. Oficialul român a lăudat și suportul oferit de simplii cetățeni sau organizații non-guvernamentale refugiaților care au intrat pe teritoriul României. 

„Ucraina trebuie să câștige acest război și sunt convins că-l va câștiga. Va urma procesul de reconstrucție, care va fi unul de durată, și îl asigur pe colegul meu că România este gata să fie parte a acestui efort. Vreau să transmit felicitări Ucrainei pentru răspunsul la prima parte a chestionarului de aderare la UE și vreau reiterez sprijnul puternic al României pentru aspirațiile europene ale Ucrainei”, a mai spus Aurescu. 

Înterbat dacă România va dona Ucrainei avioanele MiG-21, Aurescu a răspuns că „lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu cred că este bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”. 

La rândul său, ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba a precizat că a discutat acest subiect cu premierul Nicolae Ciucă şi cu omologul său, însă decizia este la latitudinea fiecărei ţări, în funcţie şi de interesul naţional.

„Pot să vă asigură că România, ca ţară membră a UE şi NATO, este un stat extrem de responsabil şi asumat faţă de sprijinirea Ucrainei şi faţă de partenerii noştri şi de îndeplinirea obligaţiilor internaţionale. Uniunea Europeană sprijină aceste demersuri, NATO şi statele membre susţin aceste demersuri. NATO susţine această iniţiativă, dar lucrurile sunt într-o evoluţie permanentă şi nu cred că este bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”, a precizat Bogdan Aurescu.

Kuleba a răspuns că a discutat cu premierul Ciucă şi cu omologul său român despre posibilitatea ca acele MiG-uri ale Armatei Române să fie donate Ucrainei. El a mai spus că Ucraina a trimis o listă cu armament tuturor statelor aliate şi că înţelege foarte bine ajutorul pe care unele îl pot acorda. 

„Avem aceleaşi nevoi la fel ca alte state membre ale UE. Am ridicat această chestiune cu premierul şi domnul ministru şi apreciez abordarea lor constructivă. Avem o abordare foarte corectă a tuturor ţărilor care sunt pregătite şi doritoare să facă ceva. Am distribuit aceeaşi listă către toţi membrii NATO şi UE.  România cunoaşte această listă. Dacă fiecare ţară decide să ne ofere un singur articol de pe lista respectivă vom obţine ceea ce avem nevoie. Totuşi, lăsăm la latitudinea ţării voastre să decidă ce vrea să facă. Este interesul naţional pe care trebuie să îl luaţi în considerare. Unele ţări nu vor să livreze anumite arme pentru că nu vor să aibă relaţii proaste cu Rusia. Cea ce nu acceptăm este ipocrizia. Din fericire, nu este cazul României. Ţara voastră a fost sinceră şi deschisă de la început”, a explicat Kuleba, completând ulterior, la insistențele jurnaliștilor; „Armele ca și banii necesită liniște. Nu spunem ce primim și de unde primim decât dacă este un anunț public legat de respectivul aspect. Politica României, începând cu 24 februarie, este una inteligentă! Restul îl las la interpretarea dvs”.

„Războiul este momentul adevărului, atunci vezi adevărata faţă a cuiva, iar România şi-a arătat adevărata faţă, o faţă de prieten. Nu doar a vorbit, ci a şi acţionat. Nu vom uita niciodată", a mai afirmat şeful diplomaţiei de la Kiev. El a adăugat că Ucraina va învinge. „Nu vă îndoiţi, vom câştiga, dar pentru a reuşi cât mai curând trebuie să cooperăm cât mai repede, pe toate palierele", a subliniat Dmitro Kuleba. 


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.