Premierul Poloniei transmite că va încerca să convingă Germania să adopte o poziție mai fermă împotriva Rusiei. Cele 2 paliere pe care se vor purta discuțiile


Premierul Poloniei transmite că va încerca să convingă Germania să adopte o poziție mai fermă împotriva Rusiei. Cele 2 paliere pe care se vor purta discuțiile

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat joi că va încerca să-l convingă pe cancelarul german, Olaf Scholz, să se răzgândească cu privire la poziția pe care o are în legătură cu furnizarea de arme Ucrainei și, totodată, să-și schimbe abordarea ce ține de importurile de energie din Rusia. 

Olaf Scholz declarase marți că Germania este dispusă să finanțeze aprovizionarea cu arme grele și antiaeriene către Ucraina, dar nu va furniza țării armamentul său. Scholz a explicat că livrările de armament german către Ucraina ar priva armata germană de resursele defensive necesare.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat joi că Germania va furniza Ucrainei tancuri și arme grele, dar prin canale de schimb de echipamente între UE și statele NATO și nu din resursele armatei germane. Ea a adăugat că sistemele în cauză aparțineau fostei Republici Democrate Germane.

Ulterior, Mateusz Morawiecki a descris poziția Germaniei în această chestiune ca fiind "ambiguă" și a spus că va încerca să-l convingă pe Scholz să se răzgândească, iar astfel Ucraina să primească echipament militar german. 

"Este foarte important ca Ucraina să primească arme grele și muniție, iar poziția ambiguă a Germaniei în acest sens nu este cu siguranță de ajutor", a spus Morawiecki. (sursa: AICI)

Premierul Poloniei a mai declarat că va încerca să-l convingă pe Scholz să renunțe la importurile energetice rusești. Acesta a subliniat că restabilirea cadrului de securitate necesită o respingere fermă a gazului, petrolului și cărbunelui din Rusia. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.