Ucraina primește din partea SUA un nou pachet de sprijin militar și economic, în cuantum total de 1,3 miliarde de dolari. Biden pregătește de asemenea aprobarea unei noi finanțări


Ucraina primește din partea SUA un nou pachet de sprijin militar și economic, în cuantum total de 1,3 miliarde de dolari. Biden pregătește de asemenea aprobarea unei noi finanțări

Președintele american Joe Biden a anunțat joi o asistență militară suplimentară de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, ca parte a ultimelor eforturi ale administrației sale de a consolida forțele țării care luptă împotriva invaziei rusești. 

"Anunț acest pachet de 800 de milioane de dolari pentru a spori și mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas", a spus Biden, adăugând că noul pachet va include artilerie grea, drone, dar și muniție.

Biden a mai declarat că Rusia și-a "reorientat" campania pentru a ocupa un nou teritoriu în estul Ucrainei, motiv pentru care a fost esențial pentru Occident să le ofere ucrainenilor un astfel de sprijin militar. 

"Ne aflăm acum într-o fereastră critică în care ei vor... să pregătească terenul pentru următoarea fază a acestui război", a declarat Biden.

"Statele Unite, aliații și partenerii noștri se mișcă cât mai repede posibil pentru a continua să ofere Ucrainei... armele de care au nevoie, echipamentul de care au nevoie - de care forțele lor au nevoie pentru a-și apăra națiunea", a completat acesta. 

Președintele SUA a mai spus că oferirea de informații către ucraineni reprezintă o prioritate pe măsură ce războiul continuă.

"Împărtășim și vom continua să împărtășim informații semnificative în timp util cu Ucraina, ajutându-i împotriva agresiunii ruse", a spus acesta. 

Noul pachet de ajutor militar pe care l-a anunțat președintele se ridică la aproximativ 800 de milioane de dolari și vine în completarea unui sprijin similar acordat de SUA ucrainenilor la începutul acestei luni. Prin aprobarea acestui pachet, SUA au furnizat Ucrainei aproximativ 3,4 miliarde de dolari ca asistență de când a început invazia rusească din 24 februarie. 

De asemenea, Joe Biden a anunțat un pachet de asistență în valoare de 500 de milioane de dolari pentru Guvernul ucrainean. 

Pachetul de 500 de milioane de dolari poate fi folosit de Guvernul Ucrainei "pentru a-și stabiliza economia, pentru a sprijini comunitățile care au fost devastate de atacul rusesc și pentru a plăti lucrătorii curajoși care continuă să ofere servicii esențiale poporului Ucrainei", a zis Biden. (sursa: CNN)

Nu în cele din urmă, președintele Joe Biden a menționat că va formula o cerere oficială săptămâna viitoare, astfel încât Congresul să aprobe un al doilea pachet de finanțare suplimentară pentru a ajuta Ucraina.

Joe Biden a spus că se așteaptă ca oficialii din Congres "să se miște și să acționeze rapid" cu privire la pachet.

"Pentru a susține Ucraina pe toată durata acestei lupte, săptămâna viitoare va trebui să trimit Congresului o cerere suplimentară de bugetare pentru a furniza fără întrerupere armament și muniție curajoșilor luptători ucraineni și pentru a continua să ofer asistență economică poporului ucrainean", a zis Biden. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.