Rusia a declanșat ofensiva din Donbas. Statuia genocidarului Lenin s-a întors la Ghenicensk. Cele mai recente evoluții și mișcări de pe fronturile ucrainene


Rusia a declanșat ofensiva din Donbas. Statuia genocidarului Lenin s-a întors la Ghenicensk. Cele mai recente evoluții și mișcări de pe fronturile ucrainene

După zile de letargie și umilințe militare, rușii fiind nevoiți să se retragă din zona Kievului și de pe alte fronturi, pe lângă faptul că au pierdut, rușinos, crucișătorul Moscova, iată că Rusia declanșează ofensiva din Donbas, care s-a tot lăsat așteptată în ultimele săptămâni. Atacul de ieri s-a derulat prin comasarea unui număr mai mare de trupe rusești decât în trecut. 

Istoricul și jurnalistul George Damian radiografiază ultimele mișcări și evoluții de pe fronturile ucrainene într-o analiză postată pe Facebook: 

”Rușii încep să înainteze în Donbas. A 54-a zi de război în Ucraina

1. A început ofensiva rusă în Donbas așteptată în ultimele săptămâni, după cum apreciază Kievul, în cursul zilei de ieri forțele ruse ar fi ocupat satul Kremenaia, la vest de Rubijne, o localitate unde trupele ruse stagnează de mai multă vreme. De la Kremenaia rușii pot învălui orașul Severodonețk. Atacul de ieri s-a desfășurat cu forțe mult mai mari decât în ultimele săptămâni. Ucrainenii au continuat ieri o contra-ofensivă la sud-est de Harkov, intenția fiind de a pune în pericol căile de aprovizionare ale trupelor ruse din Donbas.

2. Kievul a anunțat ieri că luptele continuă în portul Mariupol, însă rușii au publicat ieri imagini din port – care nu pare afectat de lupte. Combinatul Azovstal unde se află ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului a fost bombardat intens ieri, se apreciază că ar mai fi 2.000 de pușcași marini și membri ai regimentului Azov, pe lângă ei în combinatul Azovstal s-ar fi adăpostit și civili. Kievul a cerut deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea soldaților și civililor ucraineni, fără să existe o reacție din partea Moscovei.

3. Rușii au atacat cu rachete orașele Kiev, Lvov și Kramatorsk, au fost bombardate localitățile Lozovoi, Zolote, Lisiceansk; aceste atacuri au provocat victime în rândurile civililor. Astă noapte au fost înregistrate explozii în orașul Nikolaiev.

4. Premiera Republicii Moldova Natalia Gavriliță a refuzat să comenteze informația că țara sa a refuzat să pună la dispoziția Ucrainei cele 6 avioane Mig-29 pe care le deține. Avioanele nu sunt capabile să zboare, găsindu-se la sol de mai mulți ani, dar ar fi putut fi folosite pentru piese de schimb. Natalia Gavrilița s-a referit la faptul că în Republica Moldova se găsesc 90.000 de refugiați ucraineni și că există alte țări mult mai bine echipate militar care pot ajuta Ucraina. Republica Moldova nu a adoptat sancțiuni economice împotriva Rusiei, susținând că nu își poate asigura necesarul energetic. Presa ucraineană a anunțat că Chișinăul a refuzat să doneze Kievului avioanele Mig-29 motivând că nu dorește să-și strice relațiile cu Rusia. Ministra ucraineană Irina Vereșciuk a declarat că sprijinul Republicii Moldova pentru Ucraina este unul dintre cele mai reduse.

5. Conform publicației ruse Meduza, la bordul crucișătorului Moscova au fost uciși 37 de marinari ruși, alți 100 au fost răniți. 

6. Primarul orașului Cernihov a propus demolarea monumentului închinat prieteniei dintre Rusia, Belarus și Ucraina. În Ghenicensk (regiunea Herson) autoritățile de ocupație au reinstalat în centrul localității statuia lui Lenin, care fusese îndepărtată în anul 2015.

7. Kievul a trimis la Bruxelles ieri prima parte a răspunsurilor la chestionarul pentru pregătirea statutului de țară candidată la UE (chestionarul a fost transmis pe 8 aprilie. Cererea Ucrainei de aderare la UE va fi analizată în baza a două criterii principale: dacă țara este o democrație funcțională și dacă are o economie de piață funcțională”.

(Ilustrație deschidere: Financial Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.