UPDATE. Un consilier din cadrul Ministerului Apărării al Ucrainei, Anton Gerașcenko, crede că sute de marinari ruși ar fi murit în urma exploziei devastatoare de la bordul crucișătorului Moskva, nava-amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, doar 50 din cei 510 membri ai echipajului aflat la bord fiind salvați până joi la orele prânzului, potrivit informațiilor de care dispune armata ucraineană.
Un VIDEO care surprinde momentul exploziei ar fi fost dat publicității de către Andrei Bilețki, fondatorul Batalionului Azov (care luptă la Mariupol).
Later edit: Potrivit altor surse (credibile) de pe Twitter, imaginile atribuite lui Bilețki ar fi false, surprinzând, de fapt, testarea unei rachete de către Norvegia în 2013!
BBC scrie că, joi la prânz, ministerul rus al Apărării anunța într-un comunicat că Moskva, cea mai important navă a Rusiei din flota Mării Negre, avariată în urma unui incendiu urmat de o explozie a muniției de la bord, este încă la suprafața apei.
„Incendiul de pe crucișătorul Moskva este sub control. Nu mai sunt flăcări vizibile și nici nu au mai fost înregistrare alte explozii ale muniției. Moskva încă plutește, iar armura principală a rachetelor nu a fost avariată. Se iau măsuri pentru remorcarea navei și transportarea acesteia în port. Cauzele incendiului nu au fost stabilite”, anunța ministerul rus al Apărării.
La scurt timp, partea ucraineană, care susține că a lovit crucișătorul cu două rachete Neptun, a informat că Moskva a început să se scufunde.
Într-o postare pe Facebook, comandamentul forțelor militare ucrainene din sud a precizat că vasul a suferit avarii serioase și că un incendiu devastator s-a produs după atacul cu rachete Neptun. Navele rusești de salvare ar fi fost împiedicate să intervină de explozia muniției de la bord, precum și de vremea foarte rea. Niciuna din părți nu a precizat dacă sunt pierderi de vieți omenești.
Crucișătorul Moskva a fost construit la începutul anilor 1980, în URSS, chiar în sudul orașului ucrainean de astăzi Mikolaiv, bombardat frecvent în ultima perioadă de trupele ruse.
Vasul are 186 metri lungime și era principala navă a clasei Project 1164 Atlat. Inițial a fost numită Slava, iar ulterior Moskva (Moscova). A devenit cea mai important navă a flotei ruse din Marea Neagră și a jucat un rol important în timpul campaniei militare a Rusiei din Siria, începută în 2015.
În februarie 2022, crucișătorul a părăsit portul Sevastopol pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei, fiind folosit apoi contra forțelor ucrainene care apărau Insula Șerpilor. Moskva ar fi nava care le-a cerut militarilor de pe insulă (19 la număr), prin intermediul unui mesaj radio, să se predea primind răspunsul celebru intrat deja în folclorul acestui război cumplit: „Russian warship, go fuck yourself" (Navă rusească, dă-te-n p*** mea). Ulterior însă insula a fost capturată, iar militarii ucraineni luați prizonieri de către ruși, dar au revenit în Ucraina în urma unui schimb de prizonieri.
Potrivit navalnews.com care a analizat recent implicarea navei Moskva în războiului din Ucraina, crucișătorul ar fi operat în principal în imediata apropiere a Insulei Șerpilor, rămânând la distanță de bătăliile în desfășurare și de ținta strategică Odesa, principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, unul din obiectivele cele mai importante al Rusiei de la începutul războiului. Capturarea Odesei ar fi dus crearea unui pod terestru către Transnistria, iar Ucraina ar fi pierdut aproape în întregime accesul la Marea Neagră.
Ambițiosul plan inițial nu s-a materializat însă din cauza problemelor întâmpinate pe uscat de armata rusă. Apoi apele din apropierea Odesei sunt foarte minate.
În jurul datei de 2 martie, mai multe nave rusești de război au fost implicate în misiuni de intimidare în apropierea Odesei, lansând atacuri asupra navelor comerciale și creând o blocadă. Însă siteul specializat în operațiuni militare pe mare scrie că nu sunt indicii că Moskva ar fi fost implicată în acele operațiuni, rămânând la distanță considerabilă de țărm.
Moskva nu ar fi echipată cu rachete de croazieră terestre de atac. Rachetele Kalibr, echivalentele Tomahawk ale Marinei Americane, au venit mai târziu, așa că ea nu ar fi jucat un rol direct în perioada blocadei împotriva Ucrainei.
Moskva are un echipaj format din 510 membri și este dotată cu 16 lansatoare fixe pentru rachete antinavă P-1000, 64 de tuburi verticale pentru rachete de apărare anti-aeriană și lansatoare pe șine pentru 40 de rachete Osa.