VIDEO. Ucrainenii au lovit cu două rachete cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre. Crucișătorul Moskva, nava înjurată de militarii ucraineni de pe Insula Șerpilor, arde și a fost grav avariat


VIDEO. Ucrainenii au lovit cu două rachete cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre. Crucișătorul Moskva, nava înjurată de militarii ucraineni de pe Insula Șerpilor, arde și a fost grav avariat

Cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre, crucişătorul de rachete Moskva, a fost grav avariată după ce muniţia de la bord ar fi explodat ca urmare a unui incendiu produs la bord, scrie BBC. Informația a venit, joi dimineață, prin intermediul agenţiei Interfax, care citează ministerul rus al Apărării.

Guvernatorul regiunii Odesea, Maksim Marcenko, precizase însă, miercuri seară, că două rachete ucrainene au lovit curcișătorul Moskva, scrie agerpres.ro

Conform sursei ruse, toţi membrii echipajul au fost evacuaţi şi în prezent este investigată cauza incendiului. Nava de 12.500 de tone are un echipaj de aproximativ 500 de membri.

„În urma unui incendiu la bordul crucişătorului de rachete Moskva, muniţia a explodat. Nava a fost grav avariată", dar "echipajul a fost evacuat în totalitate", a informat ministerul rus al apărării într-un comunicat. Interfax nu a oferit mai multe detalii.

Un atac cu rachete a provocat un incendiu la bordul crucişătorului rus Moskva, precizau autorităţile ucrainene miercuri seară.

„Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au cauzat pagube semnificative acestei nave ruseşti", a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Odesa, Maxim Marcenko.

Un consilier al preşedintelui ucrainean, Oleksii Arestovici, a confirmat pe Youtube atacurile ucrainene asupra navei, fără a indica, la rândul său, poziţia acesteia.

„Arde intens. Acum. Şi cu această mare agitată, este imposibil să ştim când vor putea primi ajutor", a spus el, precizând că la bord se aflau cei „510 membri ai echipajului".

CITEȘTE ȘI: Mândria” flotei rusești de la Marea Neagră a început să se scufunde. Kremlinul neagă cu înverșunare, afirmând că Moskva încă plutește

Crucișătorul Moskva a fost construit la începutul anilor 1980, în URSS, chiar în sudul orașului ucrainean de astăzi Mikolaiv, bombardat frecvent în ultima perioadă de trupele ruse. 

Vasul are 186 metri lungime și era principala navă a clasei Project 1164 Atlat. Inițial a fost numită Slava, iar ulterior Moskva (Moscova). A devenit cea mai important navă a flotei ruse din Marea Neagră și a jucat un rol important în timpul campaniei militare rusești din Siria, începută în 2015. 

În februarie 2022, crucișătorul a părăsit portul Sevastopol pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei, fiind folosit apoi contra forțelor ucrainene care apărau Insula Șerpilor. Potrivit unor informații, Moskva ar fi nava care le-a cerut militarilor de pe insulă (19 la număr), prin intermediul unui mesaj radio, să se predea primind răspunsul celebru intrat deja în folclorul acestui război cumplit: Russian warship, go fuck yourself" (Navă rusească, dă-te-n p*** mea). Ulterior însă insula a fost capturată, iar militarii ucraineni luați prizonieri de către ruși, dar au revenit în Ucraina în urma unui schimb de prizonieri.

Pe 24 martie, la o lună de la începerea invaziei ruse în Ucraina, marina ucraineană a susţinut că a distrus o navă rusească de transport de trupe ancorată în portul Berdiansk, oraş situat în apropiere de Mariupol, la Marea Azov. Moscova nu a confirmat nici această acuzaţie. Armata rusă oferă foarte rar informaţii despre pierderile sale, notează AFP. 





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.