În fața valului de antipatie împotriva sa, Patriarhul Kiril spune că le-a permis preoților ruși să nu îl pomenească la slujbe


  • ACP
  • Apr 6, 2022 20:12
  • 1581
În fața valului de antipatie împotriva sa, Patriarhul Kiril spune că le-a permis preoților ruși să nu îl pomenească la slujbe

Scandalurile din bisericile care aparțin Patriarhiei Ruse, dar se află în afara teritoriului Rusiei, generate de indignarea față de susținerea arătată de patriarhul Kiril în raport cu Vladimir Putin și războiul genocidar dus de el împotriva Ucrainei, au făcut ca un număr din ce în ce mai mare de preoți care slujesc în acestea să renunțe la pomenirea patriarhului rus la slujbele publice. 

În unele cazuri preoții au fost obligați să renunțe la pomenirea lui Khiril după ce au avut de făcut față creștinilor care și-au manifestat foarte vehement nemulțumirea față de pomenirea lui la slujbe, în timp ce în alte cazuri preoții înșiși au dorit să nu îl mai pomenească pe înaltul ierarh rus. 

Un astfel de caz a fost cel din dieceza ortodoxă din regiunea Sumy, în Ucraina, unde nu se mai vrea pomenirea patriarhului rus la slujbe, din cauza sprijinului oferit de acesta pentru "războiul criminal și brutal purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și a poporului ucrainean". În alt loc, la parohia ortodoxă rusă din Amsterdam, Olanda, s-a renunțat de asemenea la pomenirea la slujbe a patriarhului Kiril, iar după ce au fost mustrați oficial pentru nepomenirea patriarhului rus, preoții slujitori ai acelei parohii au decis să se retragă din Patriarhia Rusă împreună cu o bună parte din credincioșii lor. Confruntată cu situațiile de acest fel, Patriarhia din Moscova a încercat să-și salveze imaginea anunțând că însuși patriarhul Kiril a permis să nu mai fie pomenit.

"Încetarea pomenirii numelui și titlului Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii în timpul slujbelor divine nu este ceva neobișnuit. Însuși Patriarhul Kiril a permis acest lucru, pentru a permite să apară sentimente greșite", a declarat într-un interviu pentru agenția de presă rusă RIA Novosti primul vicepreședinte al Sinodului Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, Mitropolitul Marc al Berlinului și Germaniei. 

Mitropolitul Marc a explicat că în anumite circumstanțe preoții pot renunța la pomenirea întâistătătorului Bisericii, fără ca acest fapt să fie o încălcare a canoanelor bisericii

"Înseamnă pur și simplu că din anumite motive pastorale, preoții nu-l menționează temporar pe Patriarh pentru a nu provoca mânie din partea celor care nu înțeleg poziția lui față de situația actuală din Ucraina", a precizat acesta. Ca și cum ar mai fi ceva de neînțeles... (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.