Mai multe organizații civice atrag atenția că NU e suficientă expulzarea a 10 diplomați ruși și solicită statului român să adopte un set de 6 sancțiuni drastice împotriva Kremlinului și aghiotanților săi


Mai multe organizații civice atrag atenția că NU e suficientă expulzarea a 10 diplomați ruși și solicită statului român să adopte un set de 6 sancțiuni drastice împotriva Kremlinului și aghiotanților săi

Mai multe organizații civice atrag atenția că decizia luată astăzi de România de a expulza 10 diplomați ruși nu este suficientă în ceea ce privește sancționarea Rusia pentru atrocitățile comise în Ucraina. În acest sens, activiștii civici solicită înalților reprezentanți ai statului român adoptarea de urgență a unui pachet de 6 sancțiuni drastice împotriva Kremlinului și aghiotanților săi. 

Redăm comunicatul complet al organizațiilor civice:

"Sancționați fără ezitare atrocitățile comise în Ucraina!

Războiul ilegitim, imoral și inuman al Federației Ruse împotriva Ucrainei nu se oprește, dimpotrivă, a devenit masacru, genocid.

Nu avem voie să rămânem indiferenți față de atrocitățile care se petrec în țara vecină. Vremea declarațiilor a trecut: este nevoie de acțiune hotărâtă și fără echivoc!

Masacrul de la Bucha este doar o pagină dintr-un război al torturii și uciderii cu sânge rece a populației civile din Ucraina. Ieri, Procurorul General al Ucrainei avertiza că în Borodianka, nu departe de Bucha, dovezile de genocid vor fi la fel de cutremurătoare, dacă nu și mai îngrozitoare.

Ca reacție, Ministerul de Externe al României a decis - inclusiv pentru a-și proteja securitatea națională de influențele nefaste ale unor diplomați -  expulzarea a 10 diplomați ai Federației Ruse care se fac vinovați de distorsionarea grosolană a realității și de provocări la adresa României, a Uniunii Europene, respectiv a NATO.

În fața faptelor strigătoare la cer comise de Rusia este momentul ca România să facă mai mult! Statul român este obligat moral să facă mai mult pentru că în aceste momente, chiar dacă nu ne dăm seama, Ucraina asigură și securitatea României și, mai ales, a Republicii Moldova.  

Noi, organizațiile și grupurile civice inițiatoare și semnatarii acestei scrisori deschise, cerem Președintelui, Guvernului și Parlamentului României nu doar să condamne genocidul rusesc din Ucraina, ci să impună restricții și sancțiuni drastice:

1. Încetarea importurilor de gaze naturale și petrol din Federația Rusă - știut fiind că România este al doilea cel mai mare producător de petrol și gaze din Uniunea Europeană și țara din estul Europei cel mai puțin dependentă de energia rusească; doar 25% din consumul românesc de gaze naturale provine din Rusia și numai 40% din necesarul de petrol

2. Plângeri penale împotriva parlamentarilor români care și-au exprimat direct sau indirect susținerea față de acțiunile criminale rusești pentru participarea lor la infracțiuni contra siguranței statului (trădare, înaltă trădare etc.) sau la crimele împotriva umanității săvârșite de trupele ruse în Ucraina.

3. Interzicerea oricăror importuri din Federația Rusă!  

4. Măsuri drastice împotriva firmelor care încalcă prevederile sancțiunilor  

5. Sechestrarea averilor și participațiilor rusești în bunuri și companii din România; acolo unde este posibil, în vederea fructificării și folosirii lor pentru ajutorarea victimelor agresiunii ruse în Ucraina și oriunde se va mai produce ea.

6. Măsuri împotriva așa-numitelor ferme de troli și un raport public al Serviciul Român de Informații în ceea ce privește activitatea de contracarare a acestor metode de subminare a democrației românești.  

Acum se decide cine va câștiga în Europa: libertatea sau tirania!

Jumătățile de măsură în aceste momente echivalează cu a tolera teroarea și crimele împotriva umanității pe care armata rusă le comite pe teritoriul vecinilor noștri. A permite așa ceva ne pune în pericol pe toți dar mai ales pe cei aflați în vecinătatea Federației Ruse.  

Inițiativa România

Corupția ucide  

Rezistența Civică Galați  

Brașovul Civic

#Rezist Milano

Reset  

VeDem Just - Voci pentru Democraţie şi Justiţie  

#activAG Piteşti

Oradea Civică 2017

Umbrela Anticorupție Cluj  

Voluntari in Europa  

Geeks For Democracy  

Ștafeta Steagului Uniunii Europene  

Evoluție În Instituție  

Diaspora.ro

Aradul Civic".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.