Situație hilară la Suceava baronului liberal Gheorghe Flutur: omul său de încredere s-a baricadat în birou de frica procurorilor DNA Cluj. Denunțătorul nu a avut curaj să se adreseze DNA Suceava din cauza influenței politicienilor locali


Situație hilară la Suceava baronului liberal Gheorghe Flutur: omul său de încredere s-a baricadat în birou de frica procurorilor DNA Cluj. Denunțătorul nu a avut curaj să se adreseze DNA Suceava din cauza influenței politicienilor locali

Vicepreşedintele liberal al Consiliului Judeţean Suceava, Silviu-Cristinel Creţu, mâna dreaptă a baronului Gheorghe Flutur, actualul președinte interimar al PNL, este urmărit penal de DNA Cluj pentru luare de mită şi trafic de influenţă după ce ar fi pretins şi ar fi primit 40.000 de euro de la un om de afaceri local care avea contracte cu CJ.  

Luni, liberalul Crețu a fost prins în flagrant, chiar în sediul CJ Suceava, când primea alţi 40.000 de euro de la acelaşi om de afaceri, pentru derularea unui alt contract. Este vorba despre Vasile Rîpan, patronul firmei Autotehnorom, companie care s-a ocupat de modernizarea drumurilor județene dintre Iași și Suceava. El este și denunțătorul în această speță cercetată de DNA Cluj, pentru că Rîpan nu a avut încredere să depună plângere la DNA Suceava, cel mai probabil din cauza influenței politicienilor locali, conectați cu toate structurile statului din județ care le sunt subordonate (situație  cunoscută deja din relatările celor despre mafia pădurilor).

Astfel, potrivit unor surse judiciare citate de publicația presshub.ro, flagrantul a fost organizat de procurorii DNA Cluj care s-au deplasat dimineață la Suceava. În momentul flagrantului, Crețu s-a blocat în birou. Într-un final, a ieșit din încăpere și procurorii DNA s-au adresat unui judecător pentru a obține mandat de percheziție a instituției. Până la obținerea mandatului, biroul a fost sigilat. După obținerea mandatului de percheziție, în încăpere au fost găsiți banii.

Silviu Cristinel Crețu este considerat omul de încredere al președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur. Crețu i-a fost și consilier personal lui Flutur. Presshub.ro arată că, potrivit ultimei declarații de avere, „omul lui Flutur” deține un teren și o casă în Ipotești, datorii de 60.000 de euro la două bănci. Anul trecut a avut un salariu de 77.000 în calitate de consilier județean, 27.000 de lei indemnizația de vicepreședinte al CJ, 9855 de lei indemnizația de consilier local și 20.000 de lei pentru că face parte din Consiliul de Administrație al Aeroportului Suceava. Soția sa, Daniela Crețu este șef de serviciu în cadrul primăriei Suceava și a avut anul trecut un salariu de 83.900 de lei.

„La începutul lunii decembrie 2020, suspectul Creţu Silviu-Cristinel, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, ar fi acceptat şi primit, de la administratorul unei societăţi comerciale, suma de 40.000 euro, lăsându-l să creadă că va interveni pe lângă persoanele din cadrul Consiliului Judeţean Suceava cu atribuţii de decizie în derularea contractelor de reabilitare de drumuri, astfel încât derularea unui contract încheiat de instituţie cu firma administratorului să decurgă în bune condiţii, iar plăţile să fie făcute la timp", precizează DNA.

Ulterior, în perioada 16-29 martie 2022, în legătură cu un alt contract de întreţinere a drumurilor judeţene pentru care avea atribuţii de verificare, Creţu i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o altă sumă de 40.000 euro, pentru desfăşurarea fără impedimente a contractului încheiat de firma acestuia cu Consiliul Judeţean Suceava. În acest context, Creţu ar fi primit, luni, de la omul de afaceri, cu titlu de mită, suma de 40.000 de euro, moment în care a fost constatată infracţiunea flagrantă, în interiorul clădirii CJ Suceava.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.