Guvernul de la Atena a anunțat că a stabilit un plan pentru a-i proteja pe cetățenii greci de o eventuală criză alimentară, în condițiile în care, de exemplu, 70% din nevoile de grâu ale țării erau acoperite până acum de Ucraina și Rusia, iar rezervele naționale de grâu mai ajung doar pentru încă două luni.
Planul adoptat în cadrul unei reuniuni prezidate de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis prevede căutarea unor piețe alternative pentru aprovizionarea cu produse alimentare, introducerea unor mecanisme de supraveghere pentru prevenirea penuriei și oferirea de stimulente pentru creșterea producției interne. În condițiile în care nu se știe când și dacă vor putea fi reluate importurile de grâu, porumb și ulei de floarea soarelui din Rusia și Ucraina, Grecia va căuta să achiziționeze aceste produse din România, Bulgaria și alte țări europene, iar dacă va fi necesar și din Statele Unite, Canada, și Argentina.
De asemenea, va fi introdus un organism numit Comitetul pentru Siguranța Alimentară, care se va ocupa de monitorizarea și controalele pentru asigurarea adecvării pieței, iar luni a fost emisă o hotărâre ministerială care obligă companiile din sector să-și declare stocurile de rezervă. În plus, va fi creată o bază de date pentru a reuni toate instrumentele de inventar existente.
Planul inițiat de ministrul Dezvoltării Rurale și Alimentației, Giorgos Georgantas, prevede și reducerea procentului de ulei de floarea soarelui utilizat în producția de biocombustibil, ceea ce e o lovitură pentru politica ecologistă care dorea producerea în cantități din ce în ce mai mari a acestui înlocuitor pentru combustibilii convenționali. (sursa: AICI)