India, subiectul unei rivalități din ce în ce mai acerbe între Occident și Rusia. Ministrul britanic de Externe transmite că războiul din Ucraina face ca legăturile puternice cu Guvernul de la New Dehli să fie "mai importante ca niciodată"


  • ACP
  • Apr 2, 2022 12:08
  • 4457
India, subiectul unei rivalități din ce în ce mai acerbe între Occident și Rusia. Ministrul britanic de Externe transmite că războiul din Ucraina face ca legăturile puternice cu Guvernul de la New Dehli să fie "mai importante ca niciodată"

Chiar în timp ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, sosea joi în India, șefa diplomației britanice, Lizz Truss, se întâlnea cu mai mulți înalți oficiali indieni la primul Forum Strategic Futures India-Marea Britanie, după ce a purtat discuții cu ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar. 

CITIȚI ȘI: India continuă să sfideze Occidentul pe tema izolării Rusiei. Ce urmează să discute Guvernul de la New Dehli în cadrul unei întâlniri bilaterale cu Lavrov

Daleep Singh, consilierul adjunct pentru securitate națională și economie internațională al SUA a fost de asemenea joi la New Delhi pentru a se întâlni cu secretarul de Externe al Indiei, Harsh Shringla. 

"Ceea ce nu ne-am dori să vedem este o accelerare rapidă a importurilor Indiei din Rusia în ceea ce privește energia sau orice alte exporturi făcute de Kremlin și care sunt în prezent interzise de SUA și de alte prevederi ale regimului de sancțiuni internaționale", a spus Singh pentru presă. 

La începutul zilei de joi, Geoffrey van Leeuwen, consilier pentru Afaceri Externe și Apărare al premierului Olandei, s-a întâlnit la New Delhi cu consilierul pentru Securitate Națională al Indiei, Ajit Doval. 

"Am discutat despre situația din Ucraina, Afganistan, alte evoluții regionale precum și subiecte din agenda noastră bilaterală extinsă. Săptămâna viitoare, președintele Indiei va vizita Olanda", a scris Leeuwen după întâlnire pe Twitter. 

La New Delhi, pentru discuții cu oficialii indieni, a ajuns și Jens Ploetner, consilier-șef pentru Politică Externă al cancelarului german Olaf Scholz. 

Iar toate acestea vin după ce, săptămână trecută, a avut loc vizita neanunțată în India a ministrului chinez de Externe Wang Yi, prima a unui înalt oficial chinez de la ciocnirile la granița din Himalaya din mai 2020, care au tensionat grav relațiile dintre China și India.  

Reprezentanta diplomației britanice a explicat pentru presă că întărirea legăturilor țării sale cu India este mai importantă decât oricând, iar când a fost rugată să comenteze faptul că India a cumpărat petrol rusesc la prețuri reduse, ea a spus: "Am subliniat abordarea Marii Britanii cu privire la sancțiuni și faptul că punem capăt dependenței noastre de petrolul rusesc... India este o națiune suverană. Nu am de gând să spun Indiei ce să facă".

E foarte posibil ca și poziția celorlalți reprezentanți ai țărilor occidentale, care au venit să discute cu înalții oficiali indieni, să fie cel puțin apropiată, dacă nu identică cu cea a Marii Britanii. O explicație a fost oferită de un fost diplomat indian, Rajiv Bhatia, asociat cu think tank-ul Gateway House din Mumbai, cu privire la situația actuală a țării sale: "India va face ceea ce fac alte țări; adică va lua o poziție care să se alinieze cu interesele sale naționale" și nu prea mai poate face nimic pentru a se întâmpla altfel. Indiferent dacă India va alege să accepte în continuare atrăgătoarea ofertă a rușilor pentru mărfuri cu discount-uri masive sau nu, Occidentul va dori să își păstreze legături strânse cu imensa țară asiatică, care a devenit săptămână aceasta un centru al lumii diplomatice în pofida poziției sale mai puțin morale față de invazia din Ucraina. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.