India continuă să sfideze Occidentul pe tema izolării Rusiei. Ce urmează să discute Guvernul de la New Dehli în cadrul unei întâlniri bilaterale cu Lavrov


  • ACP
  • Mar 30, 2022 19:46
  • 1069
India continuă să sfideze Occidentul pe tema izolării Rusiei. Ce urmează să discute Guvernul de la New Dehli în cadrul unei întâlniri bilaterale cu Lavrov

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va face joi o vizită de lucru de două zile în India, în cadrul unei aparente consolidări a relațiilor dintre cele două țări ce se produce în pofida condamnării internaționale cvasigenerale a Rusiei pentru sângeroasa invazie desfășurată în Ucraina. 

O sursă guvernamentală de la New Delhi a declarat sub protecția anonimatului că ministrul rus ar putea discuta cu partea indiană stabilirea unor noi modalități de plată între Rusia și India, după ce au fost sancționate băncile rusești de către Statele Unite, prin interzicerea folosirii sistemului Swift. Mai exact, partea rusă va propune sistemul de transfer financiar rusesc SPFS pentru ruble și rupii, fără folosirea dolarului, în relațiile comerciale dintre cele două țări.  

Înaintea acestei vizite a lui Lavrov la New Delhi, care o urmează pe cea din China, oficialii indieni se vor întâlni cu diplomați din Statele Unite și Marea Britanie care vor insista, cum e de așteptat, ca gigantica țară asiatică să nu se apropie de Rusia. 

CITIȚI ȘI: India sfidează sancțiunile occidentale, anunțând că va cumpăra din ce în ce mai mult petrol rusesc

India este una din foarte puținele țări care au profitat masiv de izolarea Rusiei după începerea sângeroasei invazii a Ucrainei, crescându-și de mai multe ori achizițiile de mărfuri rusești, care se vând acum la prețuri foarte mult reduse. Astfel, India a cumpărat peste 13 milioane de barili de petrol din Rusia de la începutul invaziei, adică un volum apropiat de cel achiziționat tot anul trecut din aceeași sursă, în condițiile în care Rusia oferă reduceri de până la 30$ pe baril față de prețurile de pe bursele internaționale. Mai mult, India dorește să își dubleze importurile de cărbune cocsificabil rusesc utilizat la fabricarea oțelului, după ce a anunțat că a contractat 45.000 de tone de ulei de floarea soarelui rusesc, livrarea urmând a fi făcută în aprilie. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.