Omagiul popular și palma politicaştrilor de la Chișinău și București


Omagiul popular și palma politicaştrilor de la Chișinău și București

Și în acest an, pe data de 27 martie, românii basarabeni au adus un omagiu deputaților-martiri ai Sfatului Țării, cei care au adus Basarabia ACASĂ și au contribuit enorm la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. La Chișinău și Bălți, Soroca și Cimișlia, Ialoveni și Ungheni, cei care au românismul în inimă, au aprins câte o lumânare, în semn de recunoştinţă şi veşnică pomenire, pentru membrii Sfatului Țării – mari patrioţi, hăituiți de către KGB, băgaţi în lagărele ruseşti și defăimaţi de propaganda comunist-internistă. Sufletele sincere românești, care țin aprinsă candela Basarabiei, s-au adunat în biblioteci, la monumentele înaintașilor, la răstigniri și au înălțat cuvinte calde înaintașilor basarabeni.

În pofida tăcerii, laşităţii și inacțiunilor politicienilor de la Chișinău și București, în Basarabia, suflul românesc nu piere la comanda urmaşilor lui Lucinschi sau Iliescu. Acțiunile de omagiere ale deputaților Sfatului Țării au fost organizate exclusiv de către intelectuali şi oamenii simpli. Conform canoanelor stabilite de „unioniştii” de la putere de pe ambele maluri ale Prutului, niciun  politician de la Chișinău sau București nu a participat la aceste manifestații românești. De ce? Fiindcă, vorba Poetului, „fonfii şi flecarii”, care au ajuns să ne reprezinte, consideră cinstirea înaintaşilor, istoria românilor şi dragostea curată faţă de România, un anacronism şi chiar o ruşine pentru românii „moderni şi progresişti”.  

Văduvit de Țară, umilit de hoardele de moldoivani, abandonat de pseudoeuropenii de la Chişinău, marginalizat de nepăsătorii şi făţarnicii dâmboviţeni, lipsit de dreptul la cuvânt în instituţiile europene de la Bruxelles, tratat cu ură și dispreț de guvernările rusofile din R.Moldova, românul basarabean are în fiecare an doar o zi a lui de Paște – 27 martie. În această zi sfântă pentru tot poporul român, el aprinde o lumânare și cinstește memoria deputaților din Sfatul Țării, memoria celor care au adus Basarabia ACASĂ, la România-Mamă. 

La fel ca martirii Sfatului Țării, care au fost hăituiţi, împușcați și răstigniți de către satrapii imperiului ruso-sovietic, românul basarabean repetă soarta lor, doar că în alt mod -- el este înjosit, ponegrit şi scos din circuitul social şi politic doar pentru că îşi apără identitatea, istoria naţională, memoria şi cere, nu bani de la Bucureşti, ci reîntregirea României.

Pe românul basarabean îl revoltă şi îl doare spectacolul dezgustător pe care îl joacă politicienii, timp de trei de decenii, în ziua de 27 martie. Și în acest an am asistat la o bătaie de joc din partea clasei politice de la Chișinău și București care, evident, nici una, nici alta, nu reprezintă poporul român, din simplul motiv, fiindcă nu-l iubeşte. Ca în anii de ocupaţie sovietică, niciun politician nu a pomenit această zi. Toți au tăcut mâlc. De cine vă este frică? De Moscova, de Berlin, de cine? 

Mai pe scurt, în incinta Parlamentului de la Chișinău a fost organizată o parodie, demnă de cascadorii râsului. Doi „fruntași” ai vieții politice, unul de la Chișinău, Igor Grosu și altul de la București, Adrian Dupu s-au întrunit pentru a arunca vorbe în vânt despre unitatea românilor de pe ambele maluri ale Prutului, doar că parodia au numit-o „ședință comună a comisiei moldo-române”! 

Pe de altă parte, în ajunul întrunirii din Parlament, doi reprezentanți ai instituțiilor de stat românești, secretarul Departamentului pentru Relația cu R.Moldova, Adrian Dupu și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță au bifat pentru protocol şi raport, prezența lor la o expoziție, dedicată Unirii, organizată de către Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Doar atât merită Basarabia în această zi?

Domnule ambasador! În loc să staţi pe sub poduri, în becurile de la Sadova  sau să alergați pe la Slavic Untilă la ANRE, pentru a primi o tinichea, mai bine organizați manifestaţii de omagiere a deputaților Sfatului Țării la baştina lor, acolo unde încă o mare parte de moldoivani, urmând exemplul politicienilor proeuropeni şi dodonişti, îi tratează pe marii patrioţi ca trădători ai statalităţii moldoveneşti. Regret mult că în timpul sinecurii de la Chişinău nu aţi manifestat calitatea de bază a unui reprezentant al statului român – conştiinţa şi demnitatea românească (amintiţi-vă de scrisoarea mea, în care vă ceream să interveniţi pentru a elucida masacrul de la Bălţi din 1944 împotriva prizonierilor români). Din păcate, nu sunteţi singurul, ci unul dintr-o uriaşă tagmă de profitori, care sunt străini de sentimentul datoriei faţă de România.

Am promis să nu tac şi vă spun în faţă: timp de 30 de ani, voi, politicieni de paie de la București și Chișinău, batjocoriţi Idealul reîntregirii României, voi ne purtaţi cu vorba, fiindcă  sunteți prea mici pentru demnitatea şi măreția poporului român, care s-a jertfit secole la rând pentru ca teritoriul național să se regăsească sub un singur Tricolor.  

P.S.: Totuşi, noi, românii basarabeni, în aceste timpuri tulburi, putem dormi liniștiți, după declarația eternului senator și unionist de serviciu, Viorel Badea: „…dezideratul reîntregirii noastre identitare va deveni, în curând, realitate.” Domnul senator, mai schimbați refrenul.

(Valentin Dolganiuc, ex. viceprim-ministru, votant al Declarației de Independență față de imperiul rus) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.