Cei mai temuți securiști de la Kremlin nu vor să-l urmeze pe Putin în URSS-ul imaginat de tiran. Un informator dezvăluie că FSB pregătește răsturnarea "țarului"


Cei mai temuți securiști de la Kremlin nu vor să-l urmeze pe Putin în URSS-ul imaginat de tiran. Un informator dezvăluie că FSB pregătește răsturnarea "țarului"

Probabilitatea că Serviciul Federal de Securitate (FSB, urmașul KGB) să-l înlăture de la putere Vladimir Putin este tot mai mare de la o săptămână la alta, mai ales dacă războiul din Ucraina continuă, precizează un informator de la vârful temutului serviciu rus de informații.

Informatorul se află de mai multă vreme în legătură cu Vladimir Osecikin, unul dintre disidenții ruși cei mai căutați de Kremlin după ce a dezvăluit abuzurile din închisorile Rusiei, printre care tortura și violul.

Osecikin a decis să detalieze pentru The Times ce a aflat de la sursa sa, cu care comunică, prin mesaje criptate, încă din toamna anului trecut și ale cărei informații s-au dovedit veridice până în prezent. 

La nivelul FSB există o grupare de ofițeri superiori nemulțumiți a căror stare de spirit a fost mult amplificată de invazia din Ucraina, un semn al furiei și revoltei față de Putin fiind chiar faptul că au decis, riscând enorm, să vorbească cu surse din Occident. 

Cinismul FSB-iștilor este însă și el oarecum similar celui manifest de Putin de-a lungul carierei sale politice. Aceștia nu sunt afectați de pierderile de vieți omenești suferite de Rusia în Ucraina, ci mai ales de sancțiunile impuse de țările vestice care îi împiedică, printre altele, să meargă la casele lor de vacanță din Occident sau să călătorească de plăcere. 

În plus, fsb-iștii sunt îngrijorați și de măsurile pe care Putin le-ar putea adopta împotriva lor, printr-o serie de epurări determinate de faptul că tiranul consideră FSB unul din principalii vinovați ai eșecului din Ucraina. 

Putin, care a fost și el director al FBS între 1998 și 1999, a avut grijă, după câștigarea președinției Rusiei în 2000, să creeze o castă fidelă și privilegiată, formată de ofițeri de securitate, polițiști și procurori. Pe lângă salarii uriașe, în Rusia era stabilitate, iar casta se putea bucura liniștită de toate avantajele materiale oferite de stat și să-și vadă liniștită și de alte afaceri bănoase. 

Acum, sancțiunile dure impuse Rusiei de Occident vor avea ca efect o iminentă criză economică, traiul bun va fi înlocuit de austeritate, ba chiar sărăcie, iar cei mai mulți privilegiați ai sistemului securist de la Kremlin nu vor în Uniunea Sovietică imaginată de Putin. 

Sursa din interiorul FSB spune că agenții nemulțumiți sunt dispuși să schimbe întreg sistemul dacă este necesar. „Cu fiecare săptămână de război, posibilitatea unei rebeliuni a celor din servciile secrete este tot mai mare”, a apreciat Osecikin pe baza informațiilor primite de la sursa sa.

Informatorul de la Kremlin, care își spune „nusuntemtoțisadici”, l-a contactat prima oară pe Osecikin în octombrie 20210, după ce organizația acestuia – Gulagu.net – a publicat imagini dure din interiorul închisorii de la Saratov, sud-vestul Rusieii. Filmarea surprindea un deținut torturat de ofițeri FSB. 

Credibilitatea lui Osecikin și a informatorului a explodat însă, după ce, la începutul lunii martie, disidentul rus a publicat un raport în care informatorul explica de ce războiul lui Putin din Ucraina va fi un eșec comparabil cu prăbușirea nazismului. 

Raportul avertiza că trupele ruse nu au nicio șansă de victorie și că, pe măsură ce războiul se va prelungi, rezistența ucraineană vă deveni și mai îndârjită. De asemenea, releva nemulțumirile din sânul FSB, acuzat de eșecul înregistrat pe front, în ciuda faptului că nu i s-au furnizat informații clare cu privire la intenția unei invazii. Același raport menționa și faptul că autoritățile de la Moscova pierduseră definitiv legătura cu numeroase divizii din Ucraina, fapt pentru care, în realitate, habar nu ar avea care este numărul soldaților pierduți pe front. 

Daily Mail scrie că jurnalistul Christo Grozev, expert în serviciile secrete ale Rusiei pentru grupul de investigații de presă Bellingcat, preciza că raportul a fost analizat de doi foști informatori de-ai săi din cadrul FSB care au precizat că, indubitabil, acesta aparține unui coleg. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.