Pe 24 și 25 martie, scriitorul și publicistul Ciprian Apetrei se întâlnește cu elevii de la patru licee din Ploiești și cu studenții Universității de Petrol și Gaze.
Întâlnirea cu elevii este în jurul cărții Povești călătoare, apărută la editura Minela, o culegere de texte scrise de români din lumea largă, care vorbesc despre identitatea celui plecat de acasă, plecând de la întrebarea De unde sunteți dumneavoastră? – de care nu scapă nici un emigrant. Voumul adună 43 de povestiri din 18 țări diferite.
Prin amabilitatea Casei de Cultură «Ion Luca Caragiale» a Municipiului Ploiești, elevii participanți au primit această carte și au avut timp să o citească înaintea discuției cu autorul.
Programul pentru ziua de joi, 24 martie, cuprinde prezentare de carte la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” și la Colegiul Național ”I.L.Caragiale”, iar vineri la Liceul Tehnologic Energetic ”Elie Radu” și la Colegiul Național ”Al.I.Cuza” Ploiești. Evenimentul face parte din Festivalul internațional de poezie Nichita Stănescu.
La Universitatea de Petrol și Gaze vor fi lansate volumele Cel de la geam și Povești călătoare. Evenimentul va fi moderat de profesoara Georgeta Vrabie.
Cel de la geam este o carte de proză scurtă, în care se regăsesc momente din parcursul autorului între România și Franța, dar și povestiri fantastice care pun împreună teme din mitologia românească și bretonă.
«Cartea te prinde între trei catene: cea românească, cea franceză și cea maritimă. M-am întrebat de ce această îmbinare? Povestirile ploieștene nu au tipic balcanic ci au iz european, cele bretone sunt parcă ieșite dintr-o veche tapiserie celtică, plină de animale fabuloase și animată cu zâne și cavaleri, iar cea de-a treia dacă nu are valuri sau diluvii, se transformă într-o ploaie curățitoare, ce îndepărtează angoase » (Ivone-Marlen Scărlătescu)
Ciprian Apetrei este scriitor și jurnalist ploieștean, specializat în tematica românilor de pretutindeni. Locuiește de peste 10 ani în Franța, unde este profesor de filosofie.