O nouă lege le interzice foștilor spioni ai SUA să se angajeze în cadrul unor guverne străine imediat după ce aceștia încetează să lucreze pentru Washington.
Legislația, semnată marți de președintele Joe Biden, le interzice agenților de intelligence care cunosc secrete de spionaj și securitate națională să-și pună la dispoziție serviciile către alte țări timp de 30 de luni după pensionare.
Reprezentantul democrat al SUA, Joaquin Castro, a propus această lege pe fondul unei investigații Reuters din 2019, a declarat pentru publicația citată un consilier al Congresului. Reuters a arătat într-o serie de articole că foștii hackeri ai Agenției Naționale de Securitate au ajutat Emiratele Arabe Unite să spioneze jurnaliști, disidenți și alți americani.
"Nu vrem ca cei mai bine pregătiți dintre ofițerii noștri de informații să ajungă direct sub controlul guvernelor străine de dragul banilor", a spus Castro.
"Această legislație îi descurajează pe mercenarii serviciilor de informații și ne protejează interesul național", a completat acesta.
Operațiunea de spionaj a Emiratelor Arabe Unite, numită Project Raven, a piratat conturile Facebook și Google și mii de iPhone-uri, vizând astfel activiști despre care grupurile pentru drepturile omului spun că au fost ulterior arestați și torturați.
În timp ce legea americană le-a interzis întotdeauna agenților de informații să dezvăluie anumite secrete de securitate națională, nu a existat o reglementare care să-i constrângă pe cei pensionați din CIA sau NSA să-și vândă serviciile guvernelor străine după pensionare.
Pe lângă interdicția menționată mai sus, ce durează 30 de luni, noua lege le va impune foștilor oficiali ai serviciilor de informații să raporteze orice activitate guvernamentală străină către comunitatea americană de intelligence și către Congresul american timp de cinci ani după ce părăsesc serviciul.
Legea se aplică CIA, NSA și altor zeci de agenții de informații americane.
Rhea Siers, un fost oficial înalt al NSA, a declarat că legea abordează o lacună critică a legislației actuale care le-a permis oficialilor americani să comită grave încălcări etice pentru profit personal.
Legea a definit, de asemenea, ce înseamnă a munci pentru guvernele străine. De exemplu, interdicția se referă și la munca pentru companiile de stat ce sunt controlate de guverne străine sau care primesc investiții substanțiale de la guverne străine.
Glenn Gerstell, un fost consilier general al NSA, a spus că, deși susține în general restricțiile, el consideră că această definiție este prea largă și ar putea sfârși prin a împiedica experții în securitate să preia poziții importante în sectorul privat.
Pe de altă parte, legea le permite foștilor spioni să solicite o scutire dacă pot demonstra că munca pe care o vor efectua în străinătate este esențială pentru securitatea națională a SUA. Washingtonul a încurajat uneori contractorii de informații americani să lucreze cu națiunile aliate, când a considerat că asta ar ajuta eforturile de spionaj ale Americii, spun experții.
Gerstell a spus că speră că legea nu va împiedica acest tip de aranjamente legitime de contractare a informațiilor.
"Ne bazăm pe aliații noștri. Nu este nimic rău în a lucra pentru un guvern străin. Uneori ne ajută", a spus el. (sursa: AICI)