Presupusă scurgere de informații din FSB: Planul lui Xi Jinping privind Taiwanul, compromis de modul în care s-a desfășurat invazia rusească din Ucraina


Presupusă scurgere de informații din FSB: Planul lui Xi Jinping privind Taiwanul, compromis de modul în care s-a desfășurat invazia rusească din Ucraina

Invazia rusească din Ucraina a schimbat calendarul președintelui chinez Xi Jinping în ceea ce privește invadarea Taiwanului, potrivit documentelor ce ar fi scrise de un agent FSB (fosta agenție de securitate KGB), informează Fox News

Xi Jinping plănuise să invadeze Taiwanul în toamnă, înaintea Congresului Partidului Comunist, potrivit unui document. 

"Xi Jinping se gândea să preia Taiwanul în toamnă – are nevoie de propria sa mică victorie pentru a fi reales pentru al treilea mandat – acolo (în cadrul Partidului Comunist - n.red.) lupta în interiorul elitei este colosală", a spus un presupus agent FSB într-un document scris pe 9 martie. China va organiza cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist în această toamnă, iar Xi a spus că va fi un "eveniment major". Analiștii au prezis că Xi fie va fi reales ca secretar general al Partidului Comunist, fie va fi ales la președinția partidului, poziție care nu mai există din 1982.

"Acum, după evenimentele din Ucraina, i s-a închis această fereastră de oportunitate, ceea ce oferă SUA posibilitatea atât de a-l șantaja pe Xi, cât și de a negocia cu concurenții acestuia în condiții favorabile", a adăugat acesta. 

"În acest caz, practic am lansat un mecanism-capcană pentru China prin acțiunile noastre", mai zice presupusul agent. 

Agentul a adăugat în acest sens că FSB "ia în considerare la modul serios" ipoteza că "bătălia de pe teritoriul ucrainean este un război al SUA împotriva Chinei, în care americanii pur și simplu ne-au implicat și ne-au folosit".

"Conflictul global dintre SUA și China a fost inevitabil", a mai scris acesta.

"După războiul cu Ucraina (chiar dacă s-ar putea să evit să folosesc aici termenul 'operațiune'), costul resurselor din lume, în special al celor energetice, a crescut. Principala victimă a unor astfel de acțiuni devine China, căreia (pot să confirm) i s-au promis garanții că totul se va termina rapid. Prin urmare, China s-a comportat tolerant în trecut. Dar asta a fost înainte", a mai precizat agentul. 

"China s-ar putea să ne dea un ultimatum dur pentru a pune capăt războiului cu scopul de a fi stabilizat prețul petrolului", a prezis agentul. 

"Dacă se întâmplă acest lucru, nu vreau să prezic nimic, dar apare orizontul unor evenimente dezastruoase", a completat acesta. 

Vladimir Osechkin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, a publicat raportul pe pagina sa de Facebook săptămâna trecută. El a susținut că același agent FSB care a scris acest document, pe 5 martie a furnizat un alt raport prin care susținea că o victorie a Rusiei în Ucraina a devenit aproape imposibilă. 

Christo Grozev, care lucrează pentru grupul de jurnalism de investigație Bellingcat din Țările de Jos, a scris pe Twitter că a arătat scrisoarea din 5 martie către două contacte FSB, un agent activ și un fost angajat. Cei 2 nu aveau nicio îndoială că autorul n-ar fi un coleg. 

În timp ce tancurile rusești au pătruns în Ucraina, nouă avioane chineze au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului, determinând transmiterea unui avertisment din partea națiunii insulare.

China ar putea deveni principalul beneficiar al războiului Rusia-Ucraina, a declarat Steve Gray, un candidat din New Jersey la Congres și fost agent special al FBI a cărui activitate a gravitat în jurul Chinei și Coreei de Nord. Declarațiile erau făcute la începutul acestei luni. Gray a avertizat că Beijingului i-a fost furnizat perioada aceasta "un studiu de caz despre cum ar arăta răspunsul lumii dacă ar decide să invadeze Taiwanul".

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră Ucraina o parte a Rusiei istorice, iar Xi consideră Taiwan o parte a Chinei. Totuși, așa cum a sugerat agentul FSB la care am făcut referire mai sus, această asemănare le poate furniza motive comuniștilor chinezi să reevalueze o potențială invazie a Taiwanului, întrucât hotărârea poporului ucrainean de a lupta împotriva Rusiei a poticnit calendarul Kremlinului privind războiul, iar discuțiile de pace sunt acum în desfășurare.

În octombrie, Biden a spus că SUA ar apăra Taiwanul dacă China decide să atace. Ca replică, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe a precizat: "Nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărârea fermă, determinarea și capacitatea poporului chinez de a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială. China nu lasă loc pentru vreun compromis!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.