Oficial: O primă țară din cadrul NATO cere instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei


Oficial: O primă țară din cadrul NATO cere instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei

Parlamentul Estoniei a cerut luni statelor membre ONU "să ia măsuri imediate pentru a institui o zonă de interdicție aeriană" deasupra Ucrainei, pentru a preveni apariția de noi victime în rândul civililor, pe măsură ce continuă războiul purtat de Rusia împotriva țării vecine. 

Estonia este prima țară din NATO care are o instituție ce solicită în mod oficial implementarea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

"Parlamentul Estoniei își exprimă sprijinul față de apărătorii Ucrainei și față de poporul ucrainean în lupta pe care o poartă împotriva Federației Ruse, care a declanșat un război criminal. Parlamentul Estoniei solicită acordarea unui sprijin total Ucrainei în războiul său pentru libertate, suveranitate și integritate teritorială", a transmis luni Parlamentul Estoniei într-o declarație oficială. 

Parlamentul Estoniei a mai subliniat că "agresiunea neprovocată și activitățile militare ale Rusiei constituie o crimă împotriva păcii fără termen de prescripție, iar toate crimele de război care au fost comise vor trebui pedepsite".

"Riigikogu (Parlamentul Estoniei) cere statelor membre ONU să ia măsuri imediate pentru a institui o zonă de interdicție aeriană pentru a preveni apariția unui număr și mai mare de victime în rândul civililor ucraineni", au mai declarat oficialii estonieni. 

"Riigikogu îndeamnă toate parlamentele naționale să adopte declarații prin care solicită guvernelor lor să sprijine impunerea de sancțiuni suplimentare împotriva Federației Ruse, precum și contra Republicii Belarus, întrucât participă la agresiune", a mai transmis Parlamentul Estoniei. 

Parlamentul Estoniei a cerut, de asemenea, "impunerea imediată a unui embargo comercial cuprinzător asupra Federației Ruse și Republicii Belarus, ceea ce ar limita capacitatea statelor agresoare de a duce războiul".

"Riigikogu cere statelor să închidă spațiul aerian și porturile pentru aeronavele, respectiv navele Federației Ruse", a declarat instituția, solicitând, totodată, "membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să voteze pentru excluderea Federației Ruse din calitatea de membru al Consiliului Europei".

"Riigikogu invită statele membre să susțină cererea oficială a Ucrainei de a primi statutul de stat candidat la UE și solicită să se emită o foaie de parcurs pentru aderarea Ucrainei la NATO", au mai transmis parlamentarii estonieni. 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite și aliaților occidentali să instituie o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

Biden și NATO au exclus implementarea unei asemenea măsuri, spunând că aplicarea acesteia ar determina extinderea conflictului, întrucât ar însemna ca SUA și Alianța Nord-Atlantică să intre într-o confruntare directă cu Rusia.

Ucraina nu este membră a NATO, deci nu este supusă prevederii articolului 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice NATO, care spune că atunci când o țară membră este atacată, toate țările membre vor interveni pentru a o apăra. (sursa: Fox News)

Sursa foto: Exprees.co.uk

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.