Istoricul și jurnalistul George Damian explică, într-un interviu oferit Jurnal.md că, dacă interesele geostrategice i-o vor cere, Putin ar putea recunoaște în orice moment așa-zisa independență a așa-zisei Transnistria, fără ca ceva sau cineva să i se poată opune, însă Rusia NU mai are nici dispoziția și nici resursele pentru a exporta conflictul într-o altă țară europeană, inclusiv în R.Moldova.
În condițiile în care, punctează George Damian, ”Recunoașterea independenței Abhaziei și Osetiei a fost cuplată de invazia rusească în Georgia, recunoașterea Luganskului și Donețkului a fost cuplată de invazia în Ucraina, prin urmare ar trebui ca un contingent mare de trupe ruse să se afle în regiune, dar în Transnistria sunt doar vreo două mii de militari ruși”.
De asemenea, George Damian explică faptul că R.Moldova ar fi trebuit să renunțe la așa-zisa Transnistria încă de acum 30 de ani, ceea ce nu s-a întâmplat și nici nu se întâmplă întrucât clasa politică de la Chișinău (indiferent de culoarea penajului politic) preferă să sugă de la două vaci.
Vă prezentăm fragmentele în care George Damian face referire la toate aceste aspecte:
”George Damian: Acest război i-a costat deja foarte mult pe ruși și în termeni de tehnică militară, și în termeni de vieți omenești în rândurile militarilor, și în termeni de imagine. La nivel economic, se prefigurează provocarea unei crize economice majore în Rusia. La nivel diplomatic, rușii sunt din ce în ce mai izolați pe plan internațional. Indiferent când și cum se va termina războiul din Ucraina, nu cred că Rusia va mai avea dispoziție și resurse să extindă conflictul către alte țări. Dacă totuși va încerca s-o facă, părerea mea este că reacția internațională va fi mult mai dură decât până acum. Iar dacă Suedia sau Finlanda ar fi atacate, cred că ar exista o intervenție militară a țărilor occidentale în sprijinul lor. Eu totuși nu văd posibilitatea prelungirii sau exportării conflictului într-o altă țară europeană, inclusiv în R. Moldova.
Chiar dacă Moldova are problema prezenței militarilor ruși în Transnistria și chiar dacă există direcția aceasta de atac a armatei ruse dinspre Crimeea spre Herson, Mikolaiv și Odesa, nu cred că acest coridor va fi realizat. Armata ucraineană nu va permite acest lucru, iar pentru trupele ruse este dificil să ajungă pe cale terestră până la Odesa și apoi să cucerească orașul. În aceste zile, condițiile meteorologice sunt destul de dure. Pe mare, în vecinătatea Odesei, au apărut nave de atac rusești, dar n-au încercat deocamdată nimic. E destul de greu de realizat o debarcare de aceasta în momentul în care timpul nu e bun. Cât ține de transnistreni, după ce au declarat că depunerea cererii de aderare la UE a R. Moldova ar confirma independența lor și au propus un divorț civilizat, oamenii politici din Chișinău încearcă să se abțină de la orice fel de comentarii. Nu se dorește generarea unor speculații referitoare la problema transnistreană. Și eu încerc să mă abțin. În cazul ăsta, este de preferat să vedem ce se întâmplă și apoi să tragem concluzii.
Reporter: După ce a recunoscut independența regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud din Georgia și a regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina, ce l-ar împiedica acum pe Putin să recunoască și independența Transnistriei?
George Damian: Nimic nu-l poate împiedica, poate să facă chestia asta în orice moment. Problema e alta - ce are el de câștigat din recunoașterea independenței Transnistriei? Dacă în viziunea sa de recreare a unui nou imperiu coordonat de Moscova, această recunoaștere îi aduce avantaje, o va face. Nu sunt prea multe metode pentru a-l împiedica. Dar recunoașterea trebuie să vină la pachet cu capacitatea de a proteja această independență, pentru că Transnistria singură nu și-o poate apăra. Recunoașterea independenței Abhaziei și Osetiei a fost cuplată de invazia rusească în Georgia, recunoașterea Luganskului și Donețkului a fost cuplată de invazia în Ucraina, prin urmare ar trebui ca un contingent mare de trupe ruse să se afle în regiune, căci în Transnistria sunt doar vreo două mii de militari ruși.
Reporter: Dvs. înțelegeți de ce R. Moldova are nevoie de Transnistria? N-ar fi mai bine să renunțăm la ea?
George Damian: Opinia mea personală este că ar fi trebuit să renunțați la Transnistria încă acum 30 de ani. Cum știm bine din istorie, Transnistria e o creație sovietică, a cărei obiectiv - sovietizarea României și crearea unui culoar de acces către sud-estul Europei - este stabilit în documentele de fondare ale RASSM, publicate de istoricul Gheorghe Cojocaru. Plus că este o creație a armatei roșii, un avanpost militar. În documentele respective, ideile vin din partea unor comandanți de armată, care primesc binecuvântarea partidului.
Or, Transnistria fără prezența trupelor ruse la Nistru nu există, se dizolvă de la sine. Ei nu sunt republică, ci bază militară. Nu au nici populație, oamenii fug de acolo. Economia lor e praf și pulbere, fără intervențiile oligarhilor ruși. Din 1924 până astăzi, aceasta este rațiunea existenței acestei zone. De ce clasa politică de la Chișinău nu a luat decizia aceasta de-a lungul timpului? Impresia mea este că majoritatea politicienilor din R. Moldova, indiferent de orientare, au încercat politica mielului blând, care suge de la două oi. Au încercat să se folosească de avantajele dintr-o relație ambiguă și cu România, și cu Rusia. Acum rezultatele acestor trei decenii sunt evidente”.
Citiți AICI întregul interviu