VIDEO. Fost ministru al Apărării din Georgia s-a alăturat Ucrainei în războiul contra Rusiei. El a venit pregătit cu un lansator de rachete antitanc de ultimă generație


VIDEO. Fost ministru al Apărării din Georgia s-a alăturat Ucrainei în războiul contra Rusiei. El a venit pregătit cu un lansator de rachete antitanc de ultimă generație

Irakli Okruashvili, fost ministru al Apărării din Georgia între 2004 și 2006, a sosit în Ucraina cu un detașament de voluntari pentru a lupta contra forțelor ruse invadatoare, a declarat ministerul ucrainean al Apărării, preluat de Al Jazeera.

Și jurnalistul ucrainean Illia Ponomareko publică informația pe contul său de Twitter precizând că Okruashvili se alătură astfel „legiunii internaționale” care luptă pentru Ucraina. „Observați recipientul foarte interesant pe care îl are acest domn din imagine”, mai scrie Ponomarenko, făcând referire la lansatorul portabil de rachete antitanc din brațele fostului ministru. Foto jos - este vorba despre un „Next Generation Light Anti-tank Weapon” (NLAW), sistem care a avariat numeroase tancuri și blindate rusești în Ucraina, aceasta dispunând de nu mai puțin de 25.000 de astfel de lansatoare livrate de Marea Britanie (vedeți video la finalul textului).

ministru georgia1
Irakli Okruashvili 

După unele surse, cel puțin 250 de combatanți georgieni luptă, în prezent, în Ucraina contra Armatei Ruse. În total, peste 20.000 de voluntari din diverse țări și-au anunțat dorința de a ajuta Ucraina, dar numărul celor care luptă efectiv pe front nu este cunoscut în acest moment.

Irakli Okruashvili este un politician controversat în vârstă de 49 de ani, acuzat de fapte de corupție și spălare de bani, dar și de incitare la violență în cadrul unor proteste organizate la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru care a fost condamnat la mai mulți ani de închisoare. Este însă un militant virulent pentru realipirea de către Georgia a regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

În 2008, Georgia a trecut printr-o situație similară Ucrainei, fiind invadată de către Rusia. În prezent, o cincime din teritoriul georgian este controlat și acum de forțe pro-ruse

La fel ca în lunile premergătoare invaziei din Ucraina, cu câteva zile înainte de agresiune din 2008, oficialii ruși dădeau asigurări că nu va fi niciun fel de operațiunea militară și chiar se părea că forțele militare fac un pas înapoi.

Tot precum în prezent, și în războiul din Georgia, Rusia s-a folosit de separatiștii pe care i-a finanțat ani buni, scopul fiind ca țara din Caucaz să nu se orienteze spre Occident.

Luptele s-au încheiat după cinci zile, printr-un armistițiu negociat de UE, dar au provocat moartea a peste 700 de persoane și au determinat zeci de mii de georgieni să se refugieze.

După războiul care a lăsat Georgia divizată, Rusia a recunoscut independența Osetiei de Sud și Abhaziei, instalând acolo baze militare permanente.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.