VIDEO. UPDATE. Ipocrizia ticăloasă a Marii Britanii! Parlamentarii îl aplaudă în picioare pe eroul Zelenski, dar Londra refuză să primească refugiați ucraineni fără „forme legale” / Cetățean englez cu soție și copii ucraineni: „Mă simt pur și simplu eviscerat!”


VIDEO. UPDATE. Ipocrizia ticăloasă a Marii Britanii! Parlamentarii îl aplaudă în picioare pe eroul Zelenski, dar Londra refuză să primească refugiați ucraineni fără „forme legale” / Cetățean englez cu soție și copii ucraineni: „Mă simt pur și simplu eviscerat!”

UPDATE joi, 10 martie, ora 14.30: Guvernul britanic a anunțat simplificarea, de săptămâna viitoare, a procedurii de intrare în Regatul Unit pentru ucrainenii care fug din cauza războiului din ţara lor, după numeroase critici privind complexitatea demersurilor necesare, relatează AFP, preluată de agerpres.ro.

„Începând de marţi pot anunţa că ucrainenii titulari ai unui paşaport nu vor mai trebui să se deplaseze într-un centru de solicitare de vize pentru a-şi da datele biometrice înainte de venirea în Regatul Unit", a declarat joi ministrul de interne Priti Patel în Camera Comunelor. Ea a precizat că aceştia vor putea obţine online permisiunea de a veni în ţară şi îşi vor furniza datele biometrice odată ajunşi în Marea Britanie.

„Asta înseamnă că centrele de solicitare de vize din Europa îşi vor putea concentra eforturile pe ajutorarea ucrainenilor fără paşapoarte", a mai spus Patel.

Este o schimbare importantă de direcţie pentru guvernul britanic, care se afla sub presiunea opoziţiei, deputaţilor conservatori, precum şi a guvernelor ucrainean şi francez pentru a simplifica sistemul de reunire familială care le permite refugiaţilor ucraineni să li se alăture celor apropiaţi în Regatul Unit.

ȘTIREA INȚIALĂ. Marea Britanie a luat revoltătoarea și inumana decizie de a retrimite în Franța, zilele trecute, cel puțin 300 de refugiați ucraineni, aflați deja de zile întregi pe drumuri, pe motiv că trebuie să-și obțină viza.

Uniunea Europeană a decis să permită ucrainenilor să rămână pe teritoriul său trei ani fără viză, dar premierul britanic, Boris Johnson, a opinat că este totuși bine să existe o evidență a celor care vin în regat, astfel că niciun refugiat nu poate intra fără viză. 

Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a criticat deja, într-o scrisoare adresată omologului său britanic Priti Patel, „răspunsul total inadaptat” al Marii Britanii şi „lipsa de umanitate” faţă de refugiaţii ucraineni respinşi la Calais. 

Presată de acuzații venite din toate părțile, ministra Patel a precizat, luni, în Parlament că Londra ar fi creat un centru pentru solicitări de viză la Calais, însă mai „departe de port", pentru a nu produce „blocaje”.

În realitate însă, așa cum a descoperit BBC, care a urmărit calvarul unei familii de ucraineni vreme de mai multe zile, cel mai apropiat centru unde refugiații ar putea aplica pentru viză ar urma să fie deschis, la o dată incertă, în Lille, la peste 110 kilometri distanță de Calais. 

Mai mult, scrie BBC, luni, punctul de lucru al ministerului de Interne de la Calais a dispărut din clădirea in care funcționa, lăsând în urmă, în geamul unui hostel, un anunț prin care refugiații erau sfătuiți să meargă la Bruxelles unde li s-ar acorda viză fără programare sau să încerce o programare la Paris (aflat la peste 320 km de Calais). 

Familia al cărei traseu a fost urmărit de BBC a reușit să se programeze la Paris abia pe…15 martie. 

Tehnica de descurajare prin complicarea formalităților și plasarea centrelor la mare distanță de Marea Britanie este cât se poate de evidentă. Cu atât mai revoltătoare este cu cât discursul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat, luni, Parlamentului de la Londra, a fost ovaționat zgomotos în picioare, iar politicienii britanici au asigurat Ucraina de tot sprijinul Regatului Unit. 

Administratorul regiunii Calais Veronique Deprez-Boudier a declarat pentru BBC că Marea Britanie ar trebuie să trimită în Franța o echipă mai organizată și mai competentă care să ajute cu adevărat refugiații din Calais. „Ideal ar fi să le acorde vizele aici, nu să-i trimită cu trenul la sute de kilometri”, a mai spus Deprez-Boudier. 

Reacția oficialilor britanici, ca și în cazul ovațiilor adresate președintelui Volodimir Zelenski, luni, în Parlament, mustesc de ipocrizie: „Suntem alături de poporul ucrainean. Avem o colaborare foarte bună cu partenerii noștri din Ucraina pentru a ne asigura că răspundem nevoilor și solicitărilor acestora, astfel încât să putem ajuta mii de ucraineni să se alăture membrilor de familie aflați deja în Marea Britanie”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne din UK. 

Povestea lui Misha, cetățean britanic care locuiește în nord-estul Londrei, contrazice însă flagrant versiunea candidă a oficialilor britanici. Omul povestește că a condus peste 3200 de kilometri până în Polonia pentru a-și prelua soția și cei doi copii, iar acum sunt cu toții blocați la Calais. Sunt deja de șase zile pe drumuri, iar calvarul lor a fost prelungit în mod brutal de ofițerii frontieră care i-au întors, de la terminalul feribotului, spunându-le că nu au toate documentele de călătorie în regulă. I-au trimis într-o clădire administrativă, din celălalt capăt al orașului, unde li s-au dat doar chipsuri și ciocolată. 

„Mă simt abandonat”, spune el după ce a constatat că la Calais nu poate rezolva mai nimic și că singura șansă e programare de la 15 martie, de la Paris.

„Încă o săptămână blocați aici. Nu am cerut niciun beneficiu în viața mea și e prima oară când implore guvernul țării mele să mă ajute. Și uitați cum suntem tratați. Mă simt pur și simplu eviscerat”, le mai spune Misha (foto jos) reporterilor BBC. 

După cum rezultă dintr-un reportaj video încărcat pe Youtube, până marți dimineață, (în a 14-a zi de război), Marea Britanie acordase doar 200 de vize refugiaților ucraineni, în condițiile în care sunt cel puțin 17.000 de solicitări.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.