Un elev de 12 ani, din Moscova, este hărțuit de autorități pentru că a întrebat la ore „De ce a început Putin războiul din Ucraina?” / Povestea copilului curajos, într-o lume răvășită de lașitățile adulților, e spusă de ultima publicație independentă din Rusia - Novaya Gazeta - care însă nu poate să scrie cuvântul „război” pentru că este interzis prin lege


Un elev de 12 ani, din Moscova, este hărțuit de autorități pentru că a întrebat la ore „De ce a început Putin războiul din Ucraina?” / Povestea copilului curajos, într-o lume răvășită de lașitățile adulților, e spusă de ultima publicație independentă din Rusia - Novaya Gazeta - care însă nu poate să scrie cuvântul „război” pentru că este interzis prin lege

Așa cum spunea acum mai bine de o sută de ani Eglantyne Jebb, fondatoarea organizației umanitare „Salvați Copiii”, „fiecare război este un război împotriva copiilor”, ceea ce este vizibil și acum din spațiu, cei mai afectați de conflictul sângeros început de Rusia în Ucraina fiind copiii. Imaginile cu ei sunt peste tot și sunt sfâșietoare. Au fost alungați din căldura căminului în toiul unei ierni reci, fără să fie prea clar unde vor ajunge, au fost scoși din rutina liniștitoare a jocului și mersului în colectivitate pentru a străbate drumuri interminabile, de multe ori sub o ploaie de gloanțe și adesea doar alături de unul dintre părinți. Este o tragedie uriașă. 

Nici copiii din cealaltă tabără nu scapă însă „nepedepsiți”. În afara sancțiunilor impuse țării invadatoare pe care deja le resimt copiii ruși, fiind tot mai decuplați de lumea în care trăiseră anterior, aceștia sunt forțați de adulți să se supună, fără să înțeleagă prea bine, directivelor dictatoriale venite de la Kremlin. Reputata publicație independentă Novaya Gazeta (al cărei redactor șef, Dmitri Muratov, a primit Premiul Nobel pentru Pace anul trecut, și unde a lucrat și legendara jurnalistă Anna Politkovskaia până la asasinarea sa din 7 octombrie 2007, ziua de naștere a tiranului Vladimir Putin) relatează povestea unui copil curajos care a „îndrăznit” să pună, la școală, o întrebare nepotrivită despre războiul din Ucraina, în răspăr cu discursul public impus de autorități. În original, publicația nu folosește în textul său cuvântul „război” pentru că, după invadarea Ucrainei, în Rusia a fost interzisă folosirea termenilor „invazie” sau „război” în relatările despre situația de pe front, fiind considerate „informații mincinoase” (cei care le folosesc riscă să fie aruncați după gratii chiar și 15 ani). 

Novaya Gazeta (preluare adaptată): Kiril are 12 ani și este în clasa a 6-a la școală din Moscova. Mama sa, Natalia, a povestit că are rădăcini ucrainene și războiul Rusiei contra Ucrainei îl afectează foarte tare.

Recent la ora de istorie, profesoara le-a spus că dacă vor să înțeleagă ce se întâmplă în Ucraina, să întrebe. Și Kiril a întrebat despre „operațiunea specială”. De fapt, i-a zis chiar „război”, dar jurnaliștii de la novayagazeta.ru care spun această poveste AICI nu au voie să folosească termenul (sau „invazie)” în relatările lor. Așadar, Kiril a întrebat-o pe doamna de istorie exact așa: „De ce a început Putin acest război?”. Prima reacție a profesoarei a fost să-l corecteze imediat: „operațiune specială!”. 

„Nu știu unde sunt exact trupele noastre acum, dar dacă nu și-ar duce misiunea până la capăt, agresiunea Ucrainei ar continua”, i-a răspuns apoi doamna de istorie. 

Mai mulți copii au sărit în ajutorul colegului, punând și ei întrebări despre război și despre protestele contra lui Putin din Rusia. 

Profesoara le-a explica: „Specialiști din Ucraina și SUA răspândesc minciuni, spun că oamenii care ies la proteste sunt bătuți etc”. 

Ea le-a mai povestit apoi despre „nazismul” care a luat amploare în rândul ucrainenilor, că și în manualele lor școlare scrie că Ucraina ar fi superputere, că țara vecină a început conflictul, de fapt, cu Rusia care se va termina când Ucraina va capitula. 

La pauză, Kiril a strigat pe coridor „Trăiască Ucraina!” și câțiva colegi s-au încumetat să-i răspundă la fel.

Gestul elevilor de la clasa a 6-a nu a trecut neobservat. Principalul vizat a fost Kiril.

Și așa a început hărțuirea familiei elevului care a refuzat să se alinieze gândirii impuse de Kremlin. 

Întâi, mama lui Kiril a primit un telefon cu număr ascuns. O voce de femeie i-a spus, fără să se prezinte, că trebuie să discute despre fiica ei. Natalia i-a replicat că se consideră o mamă deosebit de neglijentă pentru că nu și-a dat seama până acum că are, de fapt, o fiică, și nu un fiu. Veniți cu el la poliție, i-a tăiat-o interlocutoarea. Mama lui Kiril a refuzat, cerându-i să-i facă o invitație legală de pe un număr oficial al instituției.

Ziua următoare a fost chemată la școală să discute despre situația lui Kiril, unde a fost informată că poliția care anchetează delincvența juvenilă vrea să stea de vorbă cu amândoi. Mama a refuzat să-l mai lase în acea zi la ore, semnând o declarație pe proprie răspundere în care afirma că este supus unei presiuni inadmisibile din cauza părerile sale politice, și l-a luat cu ea la serviciu. Când au ieșit, la poarta școlii au fost întâmpinați de un grup mare de polițiști. I-au lăsat însă în pace.

A doua zi, Kiril a rămas singur acasă. La ușă au venit doi polițiști și i-au cerut să deschisă, ciocănind insistent mai bine de jumătate de oră. Copilul a refuzat să le permită accesul. Iritați de curajul copilului, i-au întrerupt alimentarea cu energie electrică și, înainte de a pleca, i-au strecurat pe sub ușă o somație în care amenințau familia cu „expulzarea” dacă nu se conformează.

În loc să se intimideze și să dea curs somației, Natalia a ales să facă publică povestea și să-și exprime stupoare și revolta în legătură cu teroarea la care este supus fiul său de doar 12 ani. Ea este supărată nu doar de presiunea venită din partea poliției, ci și pentru că școala a transformat curiozitatea și nedumerirea unui copil într-un caz investigat de autorități. 

Relatarea acestei povești aparține Irinei Lukyanova, profesoară și colaboratoare-editorialistă la Novaya Gazeta. La final, ea se întreabă ce se va întâmpla cu copiii Rusiei de acum încolo care, în cele trei decenii post-sovietice, au fost învățați, ba chiar încurajați, să-și exprime dezacordul, să rostească public adevărul în care cred fără teama de consecințe. Vom fi nevoiți să creștem o altă generație sovietică?, se mai întreabă Lukyanova, adăugând că mulți adolescenți sunt deja îngrijorați că viitorul lor și libertățile lor au fost iremediabil compromise. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.