Paleologu demontează propaganda Kremlinului: Putiniștii spun "suntem solidari cu ucrainenii ca persoane, dar nu cu Ucraina ca stat", ceea ce e o aberație! / România e prea mică pentru a fi neutră!


Paleologu demontează propaganda Kremlinului: Putiniștii spun "suntem solidari cu ucrainenii ca persoane, dar nu cu Ucraina ca stat", ceea ce e o aberație! /  România e prea mică pentru a fi neutră!

Fostul candidat la prezidențiale Theodor Paleologu, profesor, eseist și diplomat, atrage atenția, pe parcursul emisiunii METOPE pe care o moderează la Radio Guerrilla, asupra câtorva aspecte propagate de putiniști în contextul invaziei rusești din Ucraina. 

Astfel, Paleologu semnalează că putinitșii scot în relief în această perioadă problemele ce au existat de-a lungul timpului în privința relațiilor româno-ucrainene. De asemenea, acesta precizează că propagandiștii Kremlinului promovează găunoasa neutralitate geopolitică pe care ar trebui să o aplice România, abordare care s-ar reflecta inclusiv prin ieșirea din NATO.

Nu în cele din urmă, Theodor Paleologu este de părere că președintele UDMR, Kelemen Unor, ar trebui să se delimiteze de premierul Ungariei, Viktor Orban, iar astfel să nu-l mai sprijine în actuala campanie electorală. Amintim în acest sens decizia scandaloasă luată ieri de Viktor Orban de a le interzice accesul în țară refugiaților ucraineni care nu dețineau un pașaport biometric. În urma unor presiuni făcute de România și Comisia Europeană, Orban le-a permis într-un final refugiaților să intre pe teritoriul Ungariei. 

Redăm o parte dintre remarcile făcute de Theodor Paleologu 

- Sigur că există probleme în relațiile româno-ucrainene. Nu negăm acest lucru, dar e esențial să ne arătăm prieteni nu doar cu ucrainenii ca persoane, ci și cu Ucraina ca stat. Propagandiștii putiniști, agenții putinismului de la noi fac această distincție, cer ei inteligentă, dar de fapt complet cretină: "suntem solidari cu ucrainenii ca persoane, dar nu cu Ucraina ca stat, pentru că statul ucrainean e cel mai mare dușman al României". Am citit această aberație. Există extremiștii totali, demenți precum Șoșoacă sau Capsali, dar mai sunt și alții care spun acest lucru. Sigur că se bazează pe niște realități, dar complet aiurea interpretate. Interesul e de a avea relații cât mai strânse, bune și prietenoase cu Ucraina. (...) Asta nu înseamnă că nu criticăm anumite aspecte ale politicii ucrainene din ultimii ani. Mă gândesc la legea educației din 2017 care evident că din punctul nostru de vedere este foarte proastă.  

- Unii spun că pentru România ar fi mai bine să nu facă parte din NATO. Atenienii le spuneau melienilor o chestiune extraordinară: "sunteți prea mici ca să fiți neutri!". Băgați-vă bine în cap această frază consemnată de Tucidide! România e prea mică pentru a fi neutră! Chiar și Ucraina e prea mică față de Rusia ca să rămână neutră. Tucidide mai spune două chestiuni foarte importante: "nu există dreptate decât între egali" și "speranța e un prost sfătuitor". Aceste 3 fraze sunt esențiale în contextul de față.  

- Ce a făcut Putin acum e iremediabil. E iremediabil pentru că separă pentru totdeauna Ucraina de Rusia. Ucraina nu se va mai întoarce niciodată alături de Rusia. S-a terminat! Lucrurile acestea puteau fi evitate. Putin e cel care practic a separat complet Ucraina de Rusia prin agresiunile sale repetate, în 2004, mai târziu în anii care au urmat cu Ianukovici, apoi în 2013, în 2014, anexarea Crimeei, susținerea republicilor separatiste, tentativele de a pune mâna pe putere în Odessa, în Dnipro ș.a.m.d. E vorba de un angrenaj al agresiunilor împotriva Ucrainei, care culminează acum, iar ceea ce se întâmplă în prezent e iremediabil. Putin nu va mai putea să împiedice îndepărtarea Ucrainei de Rusia. Ce le-a făcut e de neiertat dintr-o perspectivă ucraineană. Sigur că Holodomorul a costat mult mai mult, întrucât vorbim de milioane de morți în anii '30 în Ucraina din pricina foametei organizate de Stalin și a celorlalte catastrofe pe care le-a produs, însă acum e acea picătură, mai mult decât picătură, care umple paharul răbdării ucrainene.  

- Kelemen Hunor îl susține în continuare pe Viktor Orban. Trebuie să-i spunem lui Kelmen Hunor că nu e în regulă indiferent de prietenia care-l leagă de Viktor Orban. El trebuie să dovedească că e un român european patriot, nu doar un naționalist orbanist. Sper că mă aude Kelemen Hunor că nu e în regulă faptul că acum îl susține pe Viktor Orban în campania electorală din Ungaria!  

Vedeți emisiunea completă: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.