Începe dezastrul financiar și economic pentru Rusia. Filiala europeană a Sberbank, cea mai importantă bancă de stat a Rusiei, a falimentat, iar rubla este la un minim istoric


Începe dezastrul financiar și economic pentru Rusia. Filiala europeană a Sberbank, cea mai importantă bancă de stat a Rusiei, a falimentat, iar rubla este la un minim istoric

Banca Centrală Europeană a constatat, luni, "falimentul sau falimentul probabil" al filialei europene a băncii ruseşti Sberbank, scrie AFP. Potrivit informațiilor de pe siteul oficial, Sberbank este cea mai importantă bancă de stat din centrul și estul Europei. Sediul său central este la Moscova.

Sberbank Europe AG, cu sediul în Austria, şi filialele sale din Croaţia şi Slovenia au „experimentat retrageri semnificative de depozite din cauza impactului tensiunilor geopolitice asupra reputaţiei lor". Explicația a venit din partea supraveghetorului bancar al BCE, într-un comunicat de presă, precizează agerpres.ro

În document se menționează că, „în viitorul apropiat, banca s-ar putea să nu îşi poată plăti datoriile sau alte angajamente la scadenţă".

Rubla rusească a fost tranzacționată în scădere cu 28% luni dimineața atingând astfel un minimum istoric, pe fondul sancțiunilor adoptate, sâmbătă spre duminică noapte, de statele vestice contra Rusiei.

Un dolar american valorează 118 ruble, potrivit datelor Bloomberg, după ce în duminică, președintele Vladimir Putin a pus în starea de alertă arsenalul nuclear, iar Statele Unite și Uniunea Europeană au decis să elimine Rusia din sistemul de plăți SWIFT, sancțiuni care vor împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești.

Norvegia a anunțat duminică că Fondul Suveran cunoscut și ca fondul de petrol care valorează 1,3 trilioane de dolari, cel mai valoros fond de investiții din lume, își oprește investițiile în bunuri provenind din Rusia.

Compania petrolieră BP (fosta British Petroleum) a anunţat duminică că se pregăteşte să cedeze pachetul de acţiuni de 20% în gigantul rus Rosneft, pe care îl deține din 2013 ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Măsurile punitive luate împotriva Rusiei au ca scop să împiedice Banca Centrală de la Moscova să-și folosească rezervele internaționale. Populația rusă a format cozi la bancomate pentru a retrage lichidități din bănci, în timp ce Banca Centrală nu are un mecanism prin care să stabilizeze moneda și economia națională.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.