„La hotelul la care sunt cazat în Moscova mi s-a cerut să achit nota mai devreme pentru că nu sunt siguri că se va mai putea achita cu cardul odată Rusia eliminată din sistemul Swift”, scrie Raf Sanchez, corespondentul NBC News la Moscova, pe pagina sa de Twitter.
Postarea sa de pe Twitter de doar două rânduri are peste 120.000 de aprecieri și aproape 20.000 de redistribuiri. Lumea jubilează pentru că, într-adevăr, eliminarea băncilor rusești din sistemul de plăți Swift va fi o lovitură devastatoare pentru economia Rusiei.
„Decizia (de eliminare din sistemul Swift, detalii mai jos în text) a provocat o undă de șoc la Moscova. Oamenii sunt îngrijorați că economia se va prăbuși, e posibil să vedem bănci care nu vor mai putea efectua operațiuni în următoarele zile…vă dau doar un exemplu din viața reală: m-au sunat de la recepție la hotelul unde sunt cazat și mi-au cerut să vin să achit cazarea mai devreme pentru că nu sunt siguri în ce privește funcționalitatea cardurilor. (…) Sancțiunile vizează și Banca Centrală a Rusiei. (…) Cel mai probabil rubla se va prăbuși în următoarele zile iar asta îi va afecta mai ales pe rușii de rând care nu au nimic de-a face cu acest război. Și este limpede că, chiar dacă sancțiunile îi vizează pe liderii politici ai Rusiei, cei mai afectați vor fi în final tot cetățenii obișnuiți (…) Dar habar n-avem ce gândește Vladimir Putin despre toate astea pentru că de vineri nu a mai scos o vorbă”, spune Sanchez într-o intervenție la MSNBC. (vedeți video AICI)
Sâmbătă spre duminică noapte, țările occidentale au adoptat o nouă serie de sancțiuni (mai multe detalii AICI) împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, hotărând în special să excludă numeroase bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit Uniunii Europene, aproximativ 70% din sectorul bancar rus este în prezent afectat de sancţiuni. „Ne angajăm sã ne asigurăm cã băncile ruseşti selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura cã aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internațional şi le va afecta capacitatea de a opera la nivel global", potrivit documentului.
„În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care sã împiedice Banca Centralã a Rusiei sã-şi desfăşoare rezervele internaţionale în moduri care sã submineze impactul sancţiunilor noastre", subliniază comunicatul.
În plus, ţările occidentale şi-au luat angajamentul sã acţioneze împotriva "persoanelor şi entităţilor care facilitează" rãzboiul din Ucraina şi activitãţile dãunătoare ale guvernului rus. "Mai exact, ne angajãm sã luãm mãsuri pentru a limita vânzarea de cetãţenie – aşa-numitele paşapoarte de aur – care le permite ruşilor bogaţi conectaţi la guvernul rus să devinã cetãţeni ai ţãrilor noastre şi sã obţinã acces la sistemele noastre financiare", se aratã în document.
„Este ca și când ai înfige un pumnal în inima băncilor rusești”, apreciază Kim Manchester, a cărei firmă oferă consultanță în domeniul informațiilor financiare. Manchester, citată de hotenews.ro, într-o analiză pe tema efectelor eliminării Rusiei din sistemul Swift, a mai spus că administrația Biden a fost selectivă în ceea ce privește sancțiunile, lăsând spațiu pentru a le înăspri și mai mult prin blocarea și mai multor bănci, ultimul pas fiind o interdicție generizată.
„Diavolul stă în detalii”, a spus și Edward Fishman, expert în sancțiuni economice la Centrul Eurasia al think tank-ului Atlantic Council. „Să vedem ce bănci vor fi selectate”. Dacă lista acoperă cele mai mari bănci rusești, precum Sberbank SBER.MM, VTB VTBR.MM și Gazprombank, ar fi „o decizie absolut uriașă”, a scris el pe Twitter.
Impactul va fi probabil devastator pentru economia și piețele rusești. (mai multe detalii AICI)
Sancțiunile ar putea lovi puternic rubla începând de luni, odată cu deschiderea piețelor, a declarat Serghei Aleksashenko, fost vicepreședinte al băncii centrale ruse, care locuiește acum în Statele Unite. „Asta înseamnă îngroparea unei părți semnificative a economiei”, a adăugat Aleksașenko.
SWIFT, prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Inter-bancare mondiale), este o reţea globală securizată de transmitere a mesajelor, folosită de bănci pentru a face trasferuri dincolo de graniţe. Reţeaua facilitează circulaţia banilor între organizaţiile financiare, sprijinind schimburile comerciale.
Sistemul este folosit de peste 11.000 de instituţii financiare, în peste 200 de state şi teritorii pentru a transmite în mod securizat ordine de plată. Aproape 40 de milioane de mesaje cu instrucţiuni pentru transferarea a zeci de miliarde de dolari au fost trimise zilnic pe această platformă în 2020, făcând ca sistemul să fie, de departe, cel mai important din lume în acest domeniu.
Din moment ce mesajele transmise prin acest sistem sunt sigure, băncile pot onora plăţile în timp record. Sunt asigurate astfel tranzacţii zilnice cu valori importante.
Societatea cu sediul în Belgia, fondată în 1973, este supravegheată de băncile centrale din Europa, Statele Unite, Canada şi Japonia.
Potrivit dw.com, excluderea Rusiei din reţeaua de telecomunicaţii bancare ar putea provoca grave întreruperi în economie şi ar restricţiona puternic accesul ţării pe pieţele financiare internaţionale.
Măsura ar îngreuna tranzacţiile de capital pentru firmele şi persoanele private, afectând semnificativ comercializarea petrolului şi gazului, care se bazează pe SWIFT pentru transferurile de fonduri. Ar restricţiona, de asemenea, capacitatea Rusiei de a investi sau a de a se împrumuta la distanţă.
În anul 2012, Iranul a fost tăiat de la sistem, moment la care țara a pierdut jumătate din veniturile sale generate de exporturile de petrol și 30% din schimburile comerciale.
Instituţiile financiare din Rusia ar putea folosi alte canale, precum telefoane, servicii de mesagerie sau clasicul serviciu de e-mail ca alternative şi modalităţi de plată cu statele care nu au impus sancţiuni. Dar alternativele nu sunt la fel de eficiente şi sigure precum SWIFT şi ar putea atrage costuri majorate şi scăderi semnificative în volumul tranzacţiilor.
Rusia a dezvoltat o reţea proprie de comunicaţii interbancare numită SPFS. Sistemul, care sprijină aproximativ o cincime din totalul transferurilor de fonduri interne, nu ar putea face faţă volumului şi nu s-ar putea compara din punctul de vedere al eficienţei cu SWIFT. (mai multe detalii AICI)