Fostul președinte al României Traian Băsescu, actualmente eurodeputat PMP, a criticat vineri, 25 februarie, la Realitatea PLUS, modul în care clasa politică de la Chișinău a oscilat, de-a lungul timpului, între Rusia și UE, prin așa-numita neutralitate, acesta dând astfel de înțeles că Republica Moldova se află, la rândul ei, precum Ucraina, în pericol de a fi ținta unei invazii rusești.
În contextul politicii oscilante între Moscova și Bruxelles, Traian Băsescu l-a nominalizat pe comunistul Vladimir Voronin, care a fost președinte al R. Moldova între 2001 și 2009: "Cei de la Chișinău au crezut că sunt politicieni globali. Voronin se credea politician global, că ce deștept e el că dansează între Moscova și Bruxelles. Iată că astăzi a venit vremea când plătești inconsecvențele în politică".
"R. Moldova e în pachetul celor 3 țări, Georgia, R. Moldova, Ucraina, care au avut oscilații timp de 30 de ani, iar acum plătesc această politică oscilantă. În toate aceste 3 țări, în funcție de alegeri când au fost pro-moscovite, când au fost pro-europene, apoi iar au devenit pro-moscovite, ulterior iarăși pro-europene. Am discutat de multe ori cu șefi ai acestor state în cei 10 ani și aveau impresia că sunt deștepții pământului, adică "noi jucăm între Moscova și Bruxelles". De fapt erau niște caraghioși care nu serveau un interes consecvent, ceea ce duce pe o direcție unică. Ca să înțelegeți cum a făcut România, atunci când a vrut să intre în NATO și UE nu a existat partid care venit la putere după alegeri să schimbe politica. Că a fost partid de stânga, că a fost de dreapta, că a fost de extremă stânga, că a fost de extremă dreapta, orice partid românesc a susținut NATO și UE. Moldova și Ucraina au avut mereu oscilații în funcție de alegerile care au fost. Cei de la Chișinău au crezut că sunt politicieni globali. Voronin se credea politician global, că ce deștept e el că dansează între Moscova și Bruxelles. Iată că astăzi a venit vremea când plătești inconsecvențele în politică. Iar Ucraina este într-o astfel de situație, care în niciun caz însă nu trebuia rezolvată așa. Mi-l aduc aminte pe Poroshenko când a venit la Summitul UE din Lituania, iar în plin summit, când a fost vorba de semnarea acordului de asociere cu UE, a spus "dacă-mi dați 7 miliarde de euro cât am nevoie, foarte bine, semnez, iar dacă nu, atunci trebuie să mă duc la Moscova să-i iau". Sigur, i s-a spus "du-te unde vrei!", dar nu poți să ceri bani pe viitorul țării, chiar dacă țara are nevoie, nefiind vorba de bani pentru el. Dar acest tip de politică de cartier duce la rezultate care pot fi în defavoarea popoarelor celor care fac astfel de politici inconsecvente", a precizat Traian Băsescu.