UPDATE. Potrivit datelor publicate de ministrul Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, până vineri, la ora locală 13, Rusia pierduse în confruntările cu ucrainenii 2800 de militari, 80 de tancuri, 10 avioane, 7 elicoptere și 516 blindate. Rusia nu a avansat niciun bilanț al pierderilor suferite de ea sau de țara asupra căreia s-a năpustit.
Știrea inițială. Ministerul Apărării din Ucraina a dat publicității un bilanț al pierderilor suferite de ruși după prima zi de invazie. Dacă sunt reale, datele ucrainenilor anunță un adevărat dezastru pentru despotul de la Moscova: cel puțin 800 de militari ruși ar fi murit. De asemenea, șapte avioane rusești ar fi fost doborâte, 6 elicoptere, 30 de tancuri și 130 de unități blindate au fost distruse de forțele ucrainene.
Estimările au fost făcute publice de ministrul ucrainean al Apărării, Hanna Malyar, și conțin datele strânse până la ora 3 dimineața, 25 februarie.
Imagini (cu un puternic impact emoțional) puteți viziona AICI.
Este însă foarte posibil ca numărul real al pierderilor de vieți omenești suferite de Rusia să nu fie cunoscut vreodată pentru că, așa cum informa, miercuri, cu o zi înaintea invaziei, secretarul britanic al Apărării, forțele ruse sunt dotate cu crematorii mobile pentru a „șterge” urmele pierderilor suferite.
Imaginile video cu un astfel de crematoriu au fost prezentate de presa britanică, iar ipoteza „evaporării” trupurilor i-a aparținut lui Ben Wallace, secretarul Apărării. Acesta sugera că utilizarea unui astfel de sistem ar putea fi o modalitate prin care Kremlinul ar putea acoperi orice pierderi umane, temându-se să se repete criticile din țară când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina în 2014. (vedeți video mai jos)
În același timp, Daily Mail publică reacția reprezentaților organizației „Comitetul Mamelor Soldaților din Rusia” care susține că cei mai mulți dintre militarii trimiși pe frontul din Ucraina sunt foarte tineri și nu ar avea pregătirea necesară unui război de asemenea amploare. Comitetul acuză că soldații ar fi fost păcăliți să se înroleze, spunându-li-se că merg să se antreneze la graniță, nu că vor fi trimiși să lupte într-un conflict sângeros.
Comitetul, înființat în 1989, a dat publicității un comunicat în care relatează pe larg cum au fost păcăliți numeroși tineri ruși să se înroleze și să participe la exerciții. Odată ajunși în zona de graniță, cei care au avut tendința să renunțe au fost bătuți și obligați să semneze un nou contract prin care luau la cunoștință că devin soldați profesioniști și se află acolo pentru o intervenție militară.
„Suntem sunați de numeroase mame speriate de pe întreg teritoriul Rusiei. Plâng, sunt disperate, nu știu nimic de copiii lor”, a precizat Andrei Kurocikin, liderul comitetului, într-un interviu pentru siteul Takie Del.
„Dacă era vorba de război, ar fi trebuit să trimită militari profesioniști, nu pe copiii ăștia neantrenați”, a mai spus el, adăugând că este o catastrofă să-i trimiți în luptă, sub amenințare și constrângere.
„Cei care au refuzat inițial să semneze contractele de participare la conflict au fost bătuți până au acceptat. După asta, n-am mai avut nicio veste despre ei, pentru că li s-au luat telefoanele”, a mai spus Kurocikin, precizând că organizația pe care o conduce se pregătește să depună plângere la Parchetul General Militar din Rusia.
Andrei Caramitru, economist și influencer, fost consilier al lui Dan Barna, a comentat, pe pagina sa de Facebook, situația de pe front, după prima zi a invaziei:
„După 24 de ore de la începutul războiului, informație de la Ministerul apărării al Marii Britanii:
- Rusia NU si-a atins obiectivele primei zile. Forțele ucrainene au rezistat feroce in toate punctele de avans ale Rusiei
- Pierderile Rusiei, confirmate pana ieri noaptea : 7 avioane, 6 elicoptere, 130 vehicule de transport blindate, peste 30 de tancuri. Cel puțin 800 de soldați ruși si-au pierdut viața.
Detaliez eu câteva din punctele cheie pe partea militară a ultimei zile:
- frontul din Donbas nu a căzut, forțele rusești nu au reușit sa avanseze deloc acolo
- Nici un oraș cât de cât mai mare nu e capturat de ruși pana acum. Anti-aeriana din Kiev funcționează, tot Internetul si comunicațiile mobile funcționează in toată țara
- Rusia a încercat sa captureze ieri un aeroport lângă Kiev, ca sa îl folosească ca loc de desant (sa aducă acolo cu avioane trupe si tancuri ca sa atace orașul). Inițial au atacat cu peste 30 de elicoptere si avioane de lupta si au reușit sa captureze aeroportul cu trupe de elita, comando. Ucrainenii s-au regrupat si ieri seara au reușit sa ia înapoi aeroportul, eliminând toate trupele rusești
- Pe insula șerpilor (dimensiune 500 metri pe 500 metri), cei 14 soldați care o păzeau au refuzat sa se predea si s-au luptat pana in ultimul moment, deși nu aveau nici o șansă (nava amiral a flotilei marii negre a Rusiei era in fata, au preferat sa moara luptând). Asta ca sa înțelegeți ce fel de oameni sunt ucrainenii si cum se lupta si se vor lupta
- Atacul pe Kiev vine acum in special din nord, dinspre Belarus (granița e foarte aproape). Luptele sunt brutale, tancurile rusești avansează foarte greu si cu pierderi mari. In paralel rușii lansează rachete pe Kiev, însă cu efect relativ minor pana acum.
In paralel - in Rusia poliția a Arestat 1700 (!!) de protestatari anti-Putin si anti-război. Foarte multe personalități ruse deja s-au dezis de Putin, deși riscul e uriaș pentru ei.
Repet ce am mai spus si ieri - ucrainenii acum se lupta eroic si mor ca sa ne apere si pe noi. Dacă frontul ar cădea repede - Putin se va simți puternic si va avea tupeul sa ne agreseze. Dacă nu - va rămâne sufocat in Ucraina. Așa ca gândiți-va, rugați-va pentru ucraineni”.