APELUL lui Traian Băsescu către puterea de la Chișinău: ”Acum e momentul să anunțați că doriți UNIREA! Mai devreme sau mai târziu R.Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei”


APELUL lui Traian Băsescu către puterea de la Chișinău: ”Acum e momentul să anunțați că doriți UNIREA! Mai devreme sau mai târziu R.Moldova riscă să aibă soarta Ucrainei”

Într-o intervenție telefonică la România TV, fostul președinte Traian Băsescu a lansat un apel adresat puterii de la Chișinău, îndemnând-o să anunțe că dorește Unirea cu România, ca măsură de protecție pentru viitor, având în vedere că spațiul NATO și UE oferă garanții solide de securitate

„Eu, dacă aș fi politician moldovean, sau dacă aș avea putere de decizie, aș declara, azi, că vreau Unirea cu România, ca măsură de protecția pentru viitor, pentru că vedem ce înseamnă un Putin la Kremlin. O Moldovă integrată în România va fi sub scutul NATO și va rămâne să decidă dacă stau agățați de Transnistria, pe care oricum nu o controlează, sau spun că sunt până la Nistru și vor Unirea cu România“, a spus Traian Băsescu.

Prezent în platou, Bogdan Chireac (aka ”Morsa competentă”, preluată deseori de Sputnik) a ținut să nu-și nesocotească porecla și a avertizat că așa ceva – declarații privind Unirea – ar supăra Federația Rusă, o astfel de mișcare, a insistat el, necesitând și o decizie a NATO.

Răspunsul lui Traian Băsescu: 

”Înainte de toate, Republica Moldova ar trebui să spună că vrea. Altfel, ce să aprobe NATO sau ONU. Republica Moldova ar trebui să înțeleagă faptul că într-un proces de a se îndrepta ca stat independent către Uniunea Europeană, o face neeligibilă din cauza situației din Transnistria și va trebui luată o decizie extrem de serioasă dacă își menține pretenția ca niciodată să nu controleze Transnistria, dar să figureze cu ea în teritoriu, sau spune: Suntem până la Nistru și vrem Unirea! Ca să elimine această cangrenă care o face neeligibilă”.

Traian Băsescu a mai avertizat și că, mai devreme sau mai târziu, R.Moldova riscă să împărtășească soarta Ucrainei, cu atât mai mult având trupele rusești de ocupație în așa-zisa Transnistria, o rușine planetară. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.