Invadarea Ucrainei îi sărăcește pe oligarhii lui Putin: 32 de miliarde de dolari pierdute de 23 dintre superbogații Rusiei!


Invadarea Ucrainei îi sărăcește pe oligarhii lui Putin: 32 de miliarde de dolari pierdute de 23 dintre superbogații Rusiei!

Averile celor mai bogați 23 de oameni de afaceri ruși au scăzut cu 32 de miliarde de dolari în acest an din cauza escaladării conflictului din Ucraina. Lista miliardarilor „sărăciți” era condusă de Ghenadi Timcenko, aproape o treime din averea acestuia dispărând în acest an, potrivit Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogați 500 de oameni din lume.

Timchenko  în vârstă de 69 de ani, fiul unui ofițer militar sovietic care l-a cunoscut și s-a împrietenit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la începutul anilor 1990, are acum o avere de aproximativ 16 miliarde de dolari, cea mai mare parte a averii sale provenind din participarea la producătorul rus de gaze Novatek, conform indicelui de avere al lui Bloomberg.

Averea celuilalt acționar al Novatek, Leonid Mikhelson, a scăzut cu 6,2 miliarde de dolari în acest an, în timp ce averea netă a președintelui Lukoil, Vagit Alekperov, a scăzut cu aproximativ 3,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă în care acțiunile companiei energetice s-au prăbușit, diminuându-se cu aproape 17%.

Cei 23 de miliardari ai țării au în prezent o avere netă de 343 de miliarde de dolari, conform listei de avere, în scădere de la 375 de miliarde de dolari la sfârșitul anului.

Piețele s-au prăbușit și mai mult în această săptămână, după ce Putin a recunoscut cele două republici separatiste din Ucraina, ceea ce a determinat Germania să oprească proiectul energetic cu Rusia – Nor„d Stream 2 - și Marea Britanie să impună sancțiuni pentru cinci dintre băncile Rusiei și trei dintre cei mai avuți afaceriști ai țării, inclusiv Timchenko.

De asemenea, pe lista de sancțiuni a Regatului Unit se află Boris Rotenberg, în vârstă de 65 de ani, și nepotul său, Igor, în vârstă de 48 de ani, ale căror familii și-au făcut averea prin firma de construcții de conducte de gaz Stroygazmontazh.

Tatăl lui Igor, Arkady, unul dintre foștii parteneri de judo ai lui Putin, a vândut firma de conducte în 2019 pentru aproximativ 1,3 miliarde de dolari. El a cumpărat un pachet minoritar de la fratele său mai mic Boris cu cinci ani mai devreme, când ambii frați și Timchenko au fost loviți de sancțiunile SUA pentru anexarea Crimeei de către Rusia.

Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva VEB, Promsvyazbank, filialelor acestora, precum și a oficialilor de rang înalt și a datoriei suverane ruse. De asemenea, au fost impuse sancțiuni de către autoritățile din Canada , Japonia și Australia.

UE a trecut, de asemenea, pe lista neagră, 361 de deputați ruși care au votat pentru ratificarea acordurilor cu republicile Donbass.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.