„Suntem pe teritoriul patriei noastre. Nu ne este frică de nimeni și nimic. Nu datorăm nimic nimănui. Și nu dăm nimic nimănui. Suntem absolut siguri de asta! Pentru că astăzi nu este februarie 2014 (aluzie la anexarea Crimeei de către Federația Rusă, n.red.), ci februarie 2022. O altă țară, o altă armată și un singur scop: pace. Pace în Ucraina!”, a afirmat tăios, într-un scurt discurs video, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la puțin timp după ce trupele Rusiei au pătruns în Donbas. (vedeți video AICI)
Anterior, după anunțul lui Vladimir Putin de recunoaștere a independenței celor două „republici” separatist din Donbas, Donețk și Lugansk, preşedintele Zelenski a catalogat demersul Rusiei drept o încălcare a „suveranităţii şi integrităţii teritoriale" a Ucrainei.
„Ucraina consideră cele mai recente acte ale Rusiei o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru", a spus el. Pe de altă parte, Zelenski a declarat că aşteaptă pentru ţara sa un sprijin "clar" şi "eficient" de la aliaţii occidentali în faţa Rusiei, după ce Moscova a recunoscut "republicile" separatiste din estul Ucrainei.
Vladimir Putin a ordonat luni seară armatei ruse „să menţină pacea" în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina, cărora le-a recunoscut independenţa, înainte de a semna acorduri de ajutor reciproc care prevăd prezenţa de durată a forţelor ruse, scrie AFP, preluată de agerpres.ro.
Două decrete ale preşedintelui rus cer Ministerului Apărării ca „forţele armate ale Rusiei să îşi asume funcţii de menţinere a păcii pe teritoriul" "republicilor populare" Doneţk şi Lugansk. În aceste documente, fiecare de o pagină şi publicate pe site-ul bazei de date ruseşti de texte legislative, nu a fost anunţat niciun calendar de desfăşurare sau amploarea acesteia.
Rusia a desfăşurat de mai multe săptămâni zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei care, potrivit occidentalilor, sunt pregătiţi să-şi invadeze vecinul.
Recunoaşterea independenţei celor două teritorii a deschis calea către o desfăşurare militară rusă la cererea acestora.
Vladimir Putin a semnat şi acorduri de ajutor reciproc cu aceste două entităţi separatiste care, cu sprijinul Rusiei, luptă de opt ani împotriva forţelor armate ucrainene. Potrivit textelor publicate pe un site al Camerei inferioare a parlamentului rus, Duma, acestea prevăd că părţile îşi vor asigura apărarea, împărţi baze militare şi îşi vor proteja frontierele în comun.