UPDATE VIDEO Trupele rusești trimise oficial de Vladimir Putin ar fi intrat deja în Ucraina


UPDATE VIDEO Trupele rusești trimise oficial de Vladimir Putin ar fi intrat deja în Ucraina

UPDATE 00:40

Oficialii ucraineni au transmis în urmă cu scurt timp că ar fi intrat deja trupe rusești, în această seară, în teritoriile separatiste Donețk și Lugansk, ca urmare a deciziei președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a le recunoaște ca fiind independente și de a iniția o misiune despre care pretinde că ar fi pacificatoare. 

Oficialii ucraineni au mai raportat că mai multe persoane din orașul Makiivka, situat în vestul regiunii separatiste Donețk, mai precis la 15 km distanță, ar fi văzut mai multe vehicule blindate rusești. Una dinte surse, care a refuzat să-i fie devoalată identitatea, a precizat că "un convoi uriaș de transportoare blindate rusești și alte echipamente călătorea de o oră și jumătate". Convoiul a fost văzut îndreptându-se spre nord, spre orașul Yasynuvata, aflat în regiunea Donețk. 

Într-un video lansat în această seară pe canalele ucrainene se putea observa o coloană de vehicule militare ce se deplasau de-a lungul unui drum. Oficialii ucraineni nu au putut spune dacă trupele respective aparțineau armatei ruse ori unităților de separatiști controlați de Rusia. (sursa: AICI)

Vedeți video 1:



Vedeți video 2:



ȘTIREA INIȚIALĂ

La scurt timp după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat decretul de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, Kremlinul a anunțat oficial că va ocupa părți din regiunea Donbas. 

Redăm documentul

Concret, conform punctului 4 al documentului de mai sus, Vladimir Putin a ordonat unor trupe rusești să intre în Ucraina sub pretextul unei misiuni pacificatoare. Decretul transmite că trupele în cauză vor rămâne în Donbas până când regiunile separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, recunoscute de Putin drept republici, vor semna tratate care să prevadă "prietenia, cooperarea și ajutorul reciproc".

CITIȚI ȘI: Joe Biden a anunțat primele sancțiuni după ce Rusia a recunoscut independența Donețkului și Luganskului

Reiterăm că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni seară decretul de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk. Într-un discurs televizat care a precedat semnarea documentului, liderul de la Kremlin s-a declarat convins că cetăţenii ruşi sprijină decizia sa şi a solicitat Parlamentului Federaţiei Ruse să o susţină.

Putin a acuzat forţele armate ucrainene că ucid civili prin faptul că bombardează zone locuite din estul separatist al Ucrainei. El a adăugat că Ucraina intenţionează să se doteze cu arme nucleare şi că această ţară dispune de tehnologia nucleară sovietică.

În acelaşi discurs, liderul rus a spus că Ucraina este o colonie a Statelor Unite cu ''un regim marionetă'' şi a acuzat serviciile secrete occidentale că ajută Kievul să comită crime.

În opinia sa, o aderare a Ucrainei la NATO este o ameninţare directă pentru securitatea Rusiei, Vladimir Putin subliniind că legea fundamentală a Ucrainei nu permite baze militare străine pe teritoriul ţării. El a reluat declaraţia potrivit căreia Rusiei i s-a promis în trecut că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde, dar că s-a întâmplat exact contrariul. Conform liderului rus, NATO a ignorat complet cererile de securitate ale Moscovei.

Vladimir Putin a pus sub semnul întrebării însăşi '''statalitatea reală'' a Ucrainei, argumentând că aceasta mai degrabă a copiat modele pentru a crea un stat naţional. Corupţia şi luptele pentru putere între oligarhi au împiedicat populaţia din fostele republici sovietice să-şi îmbunătăţească nivelul de trai, a mai afirmat Putin în discursul său.

Pe de altă parte, liderul rus şi-a exprimat convingerea că Occidentul va impune sancţiuni contra Moscovei indiferent de acţiunile ruse cu privire la Ucraina şi a susţinut că Rusia are tot dreptul de a lua măsuri de retaliere, el angajându-se că ţara sa nu va abandona niciodată suveranitatea şi valorile sale naţionale. (sursa: Agerpres)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.